Vietor v Česku začal masívne šíriť požiar. Ľudí evakuujú. Požiar sa rozšíril až do Nemecka

Peter Minárik

Od včera bojujú českí hasiči s požiarom v Národnom parku České Švajčiarsko. Rozsiahly lesný požiar sa začal v priebehu popoludňajších hodín masívne šíriť pre silný vietor, ktorý začal na severe Česka fúkať.

Ešte včera sa na západe Česka rozhorel lesný požiar. Hasiči boli pomerne optimistickí a očakávali, že do dnešného večera sa požiar podarí uhasiť.

Popoludní však začal fúkať veľmi silný vietor, ktorý do oblasti prináša studený front. Ten počas rána ovplyvní počasie aj na našom území.

„Požiar sa rozšíril pomerne dramaticky. Dnes ráno sme boli ľahko optimistickí, že by dnes požiariská mohli byť pod kontrolou, ale začal fúkať pomerne silný vietor, ktorý to rozdúchal a situáciu zdramatizoval,“ povedal riaditeľ správy Národného parku Českej Švajčiarsko Pavel Benda.

Od Pravčickej brány, ktorú by podľa vyjadrenia správy parku mohli plamene tiež zachvátiť, bolo popoludní evakuovaných 80 ľudí a ďalších 60 ľudí muselo odísť z tábora v Dolskom Mlyne.

Neskôr k nim pribudli aj obyvatelia obce Mezná a osady Medzná Lúka. Ide o desiatky ľudí, hasiči ich prevážajú do náhradných priestorov v Krásnej Lípe.

Požiar ohrozuje domy

Plamene aktuálne ohrozujú už aj rodinné domy. Otázkou pre mnohých zostáva, čo sa stane v noci, keď hasiči nemôžu naplno zasahovať. 

Hasiči sa musia vysporiadať s ťažko prístupným terénom. „Nie je možné sa tam dostať, pomáhajú nám hasiči lezci. Niektoré stromy rúbeme a pokladáme ich smerom k požiaru tak, aby sme urobili prieluky, ale zatiaľ je to na takom veľkom priestore… je tu množstvo stromov, ktoré uschli počas minulých rokov a ešte neboli spracované, takže to nám komplikuje zásah,“ vysvetlil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd