Vietor v mestách poškodzuje autá. Na severe majú snehovú fujavicu a večer sa počasie ešte ZHORŠÍ

Vietor v mestách poškodzuje autá. Na severe majú snehovú fujavicu a večer sa počasie ešte ZHORŠÍ
Peter Minárik

Slovensko sa dostalo do veľmi silného, severozápadného prúdenia, ktoré prináša veľmi silný vietor, ktorý pácha škody. Na severe a na horách zasa panuje snehová fujavica. Vo večerných hodinách by sa mala situácia ešte viac zhoršiť, keďže hrozí padavý vietor.

Od skorého rána je na našom území mimoriadne veterno. Na vine je výrazný tlakový gradient medzi tlakovou výšou so stredom nad Nemeckom a tlakovou výšou, ktorá má svoj stred nad Pobaltím. Práve tlakový gradient, čiže rozdiel tlaku spôsobuje silný vietor, ktorý zaznamenávame na našom území.

V ranných hodinách počasie komplikovalo aj dopravu. Obmedzenia sú stále na niektorých cestách, predovšetkým na horských priechodoch. Najväčšie komplikácie však spôsobuje silný vietor, ktorý by mal počas večera ešte zosilnieť.

V Bratislave poškodilo niekoľko áut

Ako informovala polícia, tak od dnešného rána len v Bratislave prijali celkovo 18 volaní, ktoré sa týkali udalostí spôsobených silným nárazovým vetrom. V druhom bratislavskom okrese došlo na Štefunkovej ulici došlo v dôsledku silného nárazového vetra k pohybu vozidla zn. Mazda, ktoré nebolo zaistené ručnou brzdou, pričom vozidlo následne narazilo do stromu.

Na Komárnickej ulici poškodil vplyvom silného vetra veľkokapacitný smetný kôš na kolieskach zaparkované vozidlo. Na Zelinárskej ulici poškodilo zaparkované vozidlá prenosné WC TOITOI a na Narcisovej ulici poškodil stavebný materiál zo strechy viaceré zaparkované vozidlá.

V treťom bratislavskom okrese na Račianskej ulici došlo k uvoľneniu veľkorozmerného billboardu pri ktorom hrozilo zrútenie pod vplyvom silného vetra na električkovú trať. V blízkosti Račianskeho mýta došlo vplyvom silného vetra k uvoľneniu časti verejného osvetlenia a na Vihorlatskej ulici došlo k poškodeniu laku na viacerých vozidlách predmetmi zo smetných nádob.

Polícia zasahovala aj v piatom bratislavskom okrese. Na Halovej ulici došlo vplyvom vetra k uvoľneniu stavebného materiálu zo strechy potravín, ktorý ohrozoval chodcov a vozidlá a v blízkosti Smolenickej ulice došlo k uvoľneniu smetných nádob vplyvom vetra ktoré poškodili zaparkované vozidlá.

V Tatrách panuje snehová fujavica

Nepriaznivé počasie trápi aj naše hory. Najhoršia situácia je na južných závetriach, teda napríklad v tatranskej oblasti, kde silný vietor vytvára snehové jazyky a záveje.

Na Ľadovom plese, či v okolí Zbojníckej chaty je aktuálne najsilnejší vietor. Poryvy vetra totiž presahujú rýchlosť až 30 m/s. Zatiaľ čo v nižších polohách bude vo večerných hodinách vietor slabnúť, nebude sa to týkať tatranskej oblasti.

Tu sa totiž vytvoria vhodné podmienky pre výskyt padavého vetra. Vo večerných hodinách tak vietor v tatranskej oblasti môže byť ešte silnejší. Pozor si treba dať aj na snehovú fujavicu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd