Vietor v TANAP-e vyvrátil počas uplynulých dní asi 6000 stromov

Ľubomír Franko

Silný vietor počas uplynulých dní spôsobil početnejšie škody na porastoch. Na území Štátnych lesov TANAP-u vyvrátil asi 6-tisíc stromov.

Silný vietor počas uplynulých dní vyvrátil na území Štátnych lesov TANAP-u asi 6-tisíc stromov. Podľa informácií koordinátorky vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martiny Petránovej zodpovedá toto množstvo asi 4450-tim kubickým metrom drevnej hmoty.

Najväčšie škody napáchal vietor na Orave. S odstraňovaním vetrovej kalamity mali lesníci najviac práce v oravskej časti Tatranského národného parku, kde vietor poškodil odhadom 2400 kubických metrov drevnej hmoty. 

Najzasiahnutejším bol obvod obce Habovka, kde zaevidovali 1400 kubických metrov vetrovej kalamity, zvyšok pripadol na ochranný obvod Zverovka. Škody boli ale hlásené aj z oblasti Tatranskej Javoriny, kde vietor poškodil približne 2050 kubických metrov drevnej hmoty.

Ako ďalej ozrejmila Petránová, škody na budovách, turistickej infraštruktúre a ďalších zariadeniach, ktoré sú majetkom štátu, odhadli Štátne lesy TANAP-u na 5700 eur. Poškodené prístrešky či smerovníky postupne opravujú, prípadne vymieňajú za nové.

zdroj: TASR

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd