Vietor na západe láme stromy a strháva strechy. Na východe ustupujú búrky

Peter Minárik

Na západnom Slovensku stále úraduje veľmi silný vietor, ktorý spôsobuje materiálne škody. Medzičasom z východu ustupuje pole búrok.

Tlaková níž Daniel aj naďalej ovplyvňuje počasie na našom území, vrátane s ňou súvisiacim studeným frontom, ktorý teraz opúšťa východ Slovenska, kde priniesol búrky. Na západe medzičasom fúka silný vietor.

Búrky ustupujú z východu

Cez oblasť východného Slovenska sa práve prehnal pás búrok na studenom fronte. Búrky prinášali výraznejšie zrážky a zosilnenie vetra, ktorý v nárazoch dosahovať rýchlosť až 60 km/h. 

Búrky priniesli na východ okolo 1200 bleskových úderov. no našťastie výraznejšie škody nespôsobili. Oveľa väčšie škody spôsobili búrky v noci.

Na severovýchode sa prihnala prívalová povodeň, ktoré spôsobila v obci Nižná Voľa materiálne škody. Viac sa dočítate TU.

Na západe spôsobuje škody vietor

Od rána na západnom Slovensku veľmi silno fúka. Nárazy vetra tu presahujú rýchlosť až 20 m/s, čo na západe spôsobuje aj materiálne škody.

Hasiči v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali doposiaľ celkom 20-krát. Najviac výjazdov uskutočnili hasiči v Bratislavskom kraji, kde boli vyslaní k 12 udalostiam spôsobených silným vetrom.

Vo väčšine prípadov odstraňovali najmä popadané stromy z cestných komunikácií, striech alebo z vozidiel. V niekoľkých prípadoch zasahovali v súvislosti s odtrhnutými strechami. Pri udalostiach doposiaľ zasahovalo 51 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov. Na mnohých miestach naďalej zasahujú, informoval Hasičský a záchranný zbor.

Počasie sa na Slovensku bude už len zlepšovať a vietor v priebehu večera výraznejšie zoslabne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd