Víkend prinesie búrky. Nebezpečné počasie nás čaká až do pondelka. Kde ?

Peter Minárik

Počas nadchádzajúceho víkendu čaká naše územie nebezpečné počasie, ktoré bude mať na svedomí presúvajúca sa tlaková níž. Búrky nás čakajú hneď na niekoľkých miestach nášho územia.

Milovníci búrok si počas víkendu opäť prídu na svoje. Čaká nás totiž niekoľko búrok, ktoré opäť prinesú stovky bleskov. Tá najzásadnejšia búrková situácia sa očakáva v noci zo soboty na nedeľu, kedy sa cez naše územie bude presúvať tlaková níž.

Prvé búrky už v sobotu

Počas víkendu bude počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Álp cez naše územie ďalej smerom na severovýchod. Pred touto tlakovou nížou bude do našej oblasti prúdiť teplý a vlhký vzduch od juhu.

Vďaka tomu budú teploty počas soboty na juhu stúpať až na hodnoty okolo +24 °C, pričom pri takýchto teplotách sa začne labilizovať vzduch a v tomto labilnom vzduchu začnú vznikať prvé prehánky a búrky.

Tie sa v sobotu môžu objaviť na juhu stredného Slovenska, ale v početnejšej miere sa budú vyskytovať práve v oblasti východného Slovenska. Búrky budú sprevádzané prípadnými prívalovými zrážkami, ale v jadrách jednotlivých buniek sa môžu objaviť aj krúpy.

Ďalšie búrky v noci na nedeľu

Tlaková níž a s ňou súvisiace zrážkové pole začne počasie na našom území ovplyvňovať v sobotu vo večerných hodinách. Zrážky sa začnú nasúvať od juhozápadu. 

Nad naše územie sa začne nasúvať výdatný dážď, ale v južnom sektore tohto rozsiahleho zrážkového poľa sa budú vyskytovať búrky, ktoré zasiahnu predovšetkým južné a východné oblasti nášho územia.

Nočné búrky bude živiť teplý a instabilný vzduch a tak budú búrky prinášať predovšetkým intenzívne zrážkové úhrny.

Pripravte sa teda na to, že v sobotu sa počas dňa objavia búrky predovšetkým na východe nášho územia a v noci na nedeľu hrozia už na celom území, pričom najvyššia pravdepodobnosť je v južných a východných častiach nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd