Víkend prinesie ďalšie ochladenie. Teploty budú nízke a v Tatrách dokonca začne snežiť

Peter Minárik

Po vlne horúčav zavládlo na našom území chladnejšie obdobie. Ak vám však už teraz je chladno, tak vedzte, že od nedele vám bude ešte chladnejšie. Postupujúci studený front prinesie ďalšie výrazné ochladenie.

Záver júna prinášal na naše územie rekordne vysoké teploty, ktoré sa šplhali až k hranici +40 °C. Zaznamenali sme najteplejší júnový deň v histórii meteorologických meraní. Po veľmi teplom závere júna však prišla výrazná zmena.

Začiatok júla priniesol na Slovensko ochladenie a pokles teplôt, ktoré sa aktuálne udržujú pod hranicou dlhodobého teplotného normálu a bude ešte chladnejšie.

Počasie ovplyvní studený front

Záver pracovného týždňa prináša na naše územie prevažne polooblačné až oblačné počasie. V Podunajskej nížine je veterno a na severe územia sa vyskytujú aj zrážky. Teploty sa pohybujú od +17 do +25 °C. Len na juhovýchode je o čosi teplejšie.

Takéto teploty sú abnormálne. V porovnaní s dlhodobým normálom sú aktuálne teploty na našom území o 1 až 4 °C pod hranicou dlhodobého normálu a počas nadchádzajúcich dní bude ešte chladnejšie.

Sobota bude na Slovensku ešte prevažne priaznivá. Čaká nás premenlivá oblačnosť a na severe sa môžu vyskytovať aj prehánky. Teploty sa budú pohybovať od +20 do +27 °C, avšak v nedeľu sa počasie zhorší.

Cez naše územie začne postupovať studený front, ktorý predovšetkým do severnej a východnej polovice Slovenska prinesie zrážky. Dôležité však bude ochladenie. Za týmto studeným frontom k nám totiž začne od severu prenikať chladný, morský vzduch.

Už v nedeľu sa teploty na našom území prepadnú. Maximá sa budú pohybovať od +19 do +24 °C, avšak na severe bude ešte chladnejšie a to len od +14 do +19 °C. Chladný bude aj začiatok nového týždňa.

Takéto teploty, ktoré nás čakajú sú na súčasnú ročnú dobu neštandardné. V porovnaní s dlhodobým normálom sú blížiace sa teploty o 5 až 9 °C pod úrovňou dlhodobého teplotného priemeru.

V Tatrách bude snežiť

Pokiaľ máte počas nedele a na začiatku nového týždňa namierené na hory, tak sa dobre oblečte. Teplota na horách totiž bude veľmi nízka. Pohybovať sa bude len od +10 do +3 °C.

Oveľa chladnejšie bude na hrebeňoch Tatier. Ak plánujete turistiku nad výšku 2000 m n.m. tak v nedeľu a v pondelok v týchto oblastiach počítajte aj so snežením a s teplotou slabo nad bodom mrazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd