Víkend prinesie zimné počasie. V týchto oblastiach hrozia snehové jazyky a sneženie

Víkend prinesie zimné počasie. V týchto oblastiach hrozia snehové jazyky a sneženie
Peter Minárik

Nadchádzajúci víkendu prinesie na naše územie opäť zimné počasie, ktoré zasiahne predovšetkým severné regióny Slovenska. Pripraviť sa treba na riziko tvorby snehových jazykov a závejov a vyskytovať sa bude aj sneženie. Teploty budú na úrovni dlhodobého normálu.

Ďalší zimný víkend máme pred sebou a dlhodobé vyhliadky naznačujú, že nás postupne čaká mierne otepľovanie. Tento víkend však ešte na celé naše územie prinesie zimné a niekde aj zasnežené počasie.

Európa totiž bude pod vplyvom silného severozápadného až severného prúdenia, ktoré bude chladné a vlhké. Naša oblasť sa však našťastie tesne vyhne mimoriadne chladnej vzduchovej hmote, ktorá sa v týchto chvíľach derie cez Ural nad európsku časť Ruska. Teploty budú extrémne nízke.

V Moskve sa očakávajú víkendové teploty, ktoré sa dostanú maximálne na -20 °C a v noci poklesnú k -30 °C. Takáto masa studeného vzduchu sa rozleje až k Bielorusku a ku Ukrajine. Nás našťastie obíde i keď predpovede z uplynulých dní naznačovali, že okrajom nás táto vzduchová hmota predsalen zasiahne. Tak zlé, ako v Rusku to však našťastie na našom území nebude.

Víkend prinesie sneženie

Cez Rusko však bude v studenom vzduchu postupovať aj tlaková níž, ktorá tu prinesie sneženie a bude mať dopad aj na počasie v našom regióne. Práve okolo nej k nám bude prúdiť od severu studený a vlhký vzduch.

Zatiaľ čo v sobotu nás čaká prevažne jasné až polooblačné počasie, tak v nedeľu to už bude iné. Na väčšine územia sa zatiahne a predovšetkým v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji sa treba pripraviť aj na sneženie.

Víkendové sneženie však veľké problémy na naše územie neprinesie. Intenzita sneženia by totiž mala byť slabá. Najintenzívnejšie sneženie sa očakáva na krajnom severovýchode a na Kysuciach a na Orave, kde sa množstvo snehových zrážok odhaduje na približne 10 cm.

očakávané celkové skupenstvo snehových zrážok počas víkendu
očakávané celkové množstvo snehových zrážok počas víkendu

Pridá sa silný vietor

Na severe krajiny sa k sneženiu môže pridať aj silnejší vietor v nárazoch až do 60 km/h, vplyvom čoho sa na cestách budú tvoriť snehové jazyky, výnimočne aj snehové jazyky.

Zatiaľ čo na celom území bude mrznúť počas celého dňa aj noci, tak na západnom Slovensku sa v nedeľu aj na juhu stredného Slovenska sa očakáva, že by sa denné teploty mohli dostať až ku +4 °C.

Víkend prinesie na naše územie bežné, zimné počasie s teplotami na úrovni dlhodobého normálu. Vyhliadky naznačujú, že v budúcom týždni by sa malo výraznejšie otepliť, čo upresníme počas víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd