Víkendové búrky páchali škody a zabíjali. Voda odplavila aj časť diaľnice

Dominik Cenkner

V uplynulých dňoch zasiahli viaceré európske krajiny intenzívne búrky. Tie aj zabíjali a spôsobili obrovské škody. Odstraňovanie následkov pokračuje ešte aj dnes.

Búrky spôsobili vo Švajčiarsku vážne škody. Svetoznáme turistické stredisko Zermatt neďaleko Matterhornu bolo dočasne odrezané od okolitého sveta.

Prudké búrky, zosuvy pôdy a záplavy spôsobili vo Švajčiarsku značné škody. Nezvestnú osobu našli v nedeľu mŕtvu v rieke v údolí Misox v Graubündene a pre ďalších dvoch nezvestných je malá nádej na záchranu.

Policajný hovorca povedal: „Ak sa pozrieme na miesta s obrovskými masami trosiek, šance na prežitie (...) sú relatívne nízke.“ Polícia však prišla aj s dobrou správou.

 

Zasypanej žene vo veku okolo 70 rokov sa podarilo mobilom zalarmovať leteckú záchrannú službu. V sobotu ju našli a zachránili. V nedeľu bola ešte v nemocnici a za daných okolností sa podľa polície mala dobre.

Víkendové búrky udreli aj v Poľsku

Traja ľudia utrpeli zranenia v dôsledku búrok, ktoré sa v priebehu víkendu prehnali územím Poľska, uviedla v nedeľu televízna stanica TVN24. Informácie prevzala TASR.

Záchranné zložky mali takmer 2200 zásahov len v priebehu soboty, keď museli zasahovať pri zaplavených cestách či budovách. Popadané stromy zablokovali cesty a poškodili strechy, došlo aj k výpadkom elektriny. Bez jej dodávok dočasne zostalo približne 20 000 domácností.

Konár stromu spadol na kajak s dvoma ľuďmi na palube na rieke Wieprz na juhovýchode Poľska, pričom zranenia utrpela 55-ročná žena, ktorú museli hospitalizovať. Búrka a silný vietor prevrátili niekoľko jácht počas regaty na jazere Solina v tej istej oblasti.

 

Z vody museli zachraňovať niekoľko desiatok ľudí, jedna osoba bola hospitalizovaná. Ďalší muž utrpel zranenia pri pokuse zabezpečiť svoj príbytok pred búrkou, keď ho privalil drevený trám.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd