Vlna búrok sa už valí z Maďarska. Intenzitu búrok však ovplyvní zádržná vrstva

Peter Minárik

Počasie na našom území dnes bude rozdielne. Zatiaľ čo na západe bude panovať stabilné počasie, tak opačná situácia sa očakáva na východe krajiny, kde bude búrlivo. Počasie dnes na našom území ovplyvní studený front, ktorý začal ovplyvňovať počasie u nás už včera večer.

Okolo tlakovej níže PONY, ktorá prinášala extrémne silný vietor do oblasti Holandska a Nemecka, kde si vietor vyžiadal aj dve ľudské obete začal do našej oblasti postupovať studený front.

Tento studený front už počas včerajšieho večera začal ovplyvňovať počasie na našom území. Na čele frontu sa tvorili búrky, ktoré zasiahli predovšetkým Žilinský kraj, ale nejaké búrky sa vyskytli aj na západe, či v Banskobystrickom kraji.

Búrky boli pomerne bežné, letné a nespôsobili škody. Najnebezpečnejšia bola ich blesková aktivita, no to je vždy pri búrkach.

Búrky dnes zasiahnu východ

Studený front však pri svojom postupe spomalil a od včerajšieho večera sa nachádza nad našim územím. Na tomto studenom fronte sa začína tvoriť nová vlna búrok, ktorá je už sformovaná.

Aktuálne burky siahajú od slovensko-maďarskej hranice cez celé Maďarsko až do Rumunska. Lokálne sú tieto búrky aj výraznejšie.

Najnebezpečnejšie búrky sa dnes očakávajú až popoludní, kedy už bude studený front odsunutý nad Ukrajinou a nad Rumunskom. Meteorologická služba Estofex vydala v tejto súvislosti varovanie pred výdatnými zrážkami a silným nárazovým vetrom, ktorý sa môže tvoriť najmä pri príchode búrok.

predpoveď dnešných búrok podľa služby Estofex
predpoveď dnešných búrok podľa služby Estofex

Neznamená to však, že naše územie dnes búrky nezasiahnu. Práve teraz sa pole zrážok blíži z Maďarska nad Košický kraj, no treba povedať, že búrky tu budú značne oslabené. Vytvorila sa totiž výrazná zádržná vrstva tzv. CIN. Tá limituje konvekciu a pôsobí ako taká prikrývka, ktorá zabráni vypuknutiu a ďalšej tvorbe búrok aj napriek tomu, že iné podmienky môžu byť priaznivé.

Búrky sa môžu vyskytnúť v menšej miere najmä vo Východoslovenskej nížine. Na zvyšku východného Slovenska, ak sa aj búrky vytvoria tak nebudú príliš nebezpečné a pôjde skôr o bežné letné búrky. Pozrite si príchod búrok na radare TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd