Vlna búrok sa valí od východu k západu. Búrky silnejú

Vlna búrok sa valí od východu k západu. Búrky silnejú
Veronika Salayová

Cez naše územie postupujú búrky sprevádzané prívalovými zrážkami. Výraznejšie problémy búrky zatiaľ nespôsobili, no to sa môže v nadchádzajúcich hodinách zmeniť.

Cez Slovensko sa ženú búrky, ktoré sú dnes oveľa menej výraznejšie ako v uplynulých dňoch, o čom jednoznačne napovedá aj elektrická aktivita.

Zatiaľ čo včera udreli na našom území tisícky bleskov, tak do 16:00 hod. zaznamenali detektory bleskov nad našom územím len 920 bleskov.

Zdroj: blesky.bourky.cz
Zdroj: blesky.bourky.cz

Od východu na západ

Prvé búrky udreli dnes okolo poludnia v Prešovskom kraji a postupne vznikali v ďalších lokalitách na východnom a následne strednom Slovensku.

Pred 15.00 hod. začali vznikať už aj na západe nášho územia, kde začína byť aktuálne taktiež búrlivo. Búrky sa dnes ženú od východu smerom na západ a búrok bude ešte dnes poobede a podvečer pribúdať. 

Búrky rovnako naberajú na sile a budú v nadchádzajúcich hodinách čoraz intenzívnejšie. Môžu sa objaviť na celom našom území, pretože vhodné podmienky na ich vznik sú prakticky v celej našej oblasti.

Tak ako po minulé dni, aj dnes platí, že najnebezpečnejším sprievodným javom dnešných búrok bude najmä prívalový lejak. Ten môže spôsobiť ďalšie povodne, ktorých bolo v uplynulých troch dňoch viac než dosť.

No ani dnes nie je vylúčené lokálne zatopenie ulíc, pivníc, domov či vyliate sa menších vodných tokov z brehov. Situáciu netreba podceňovať. 

Vznikli aj dve tromby

Aj dnes sa na Slovensku objavilo niekoľko tromb. Počas včerajšieho dňa ich bolo pozorovaných najmenej 5 a dnes sa zrejme vytvorili dve − jedna v širšom okolí Popradu a druhá pri Vrábľoch. 

Situácia na Slovensku sa už čoskoro upokojí a nastúpia pokojné dni bez búrok, o čom vás budeme informovať v nasledujúcom článku. Búrky však nateraz naďalej pozorne sledujeme a všetko dôležité o nich nájdete TU>>.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd