Obrovské množstvo blata pohltilo celé mesto. Všetkých obyvateľov museli evakuovať

Obrovské množstvo blata pohltilo celé mesto. Všetkých obyvateľov museli evakuovať
Zuzana Macháčová

Zosuv pôdy úplne pochoval dedinu pod masami bahna. Voda sa preliala cez hrádzu neďalekej vodnej nádrže. Nie je to jediné miesto v krajine, kde sa vyskytujú výdatné zrážky

V Bolívii už niekoľko týždňov prší. Mnohé rieky a nádrže sa vylievajú a nahromadená dažďová voda preteká cez priehrady a protipovodňové hrádze.

Voda v nedeľu prerazila priehradu v obci Sacaba na západe krajiny a stekala dolu svahom a unášala so sebou masy blata.

Zosuv pôdy zničil domy a farmy

Množstvo blata sa valilo na dedinu Laquina. Podľa miestnych médií zosuv malú komunitu úplne pochoval. Hoci boli všetci obyvatelia evakuovaní, poškodených bolo až 40 domov, ako aj obrovské plochy poľnohospodárskej pôdy a zvieracích fariem. Autá, ako vidieť aj na fotografií nižšie, plávali v masách bahna. 

Zosuvy pôdy v Bolívii, zdroj: Reuters
Zosuvy pôdy v Bolívii, zdroj: Reuters

V regióne sa v týchto dňoch vyhodnocujú straty, ktoré spôsobilo nepriaznivé počasie. Obyvatelia oblasti pre portál Opinión uviedli, že príčinou katastrofy bolo pretrhnutie hrádze na nádrži Quinsa Mayu.

 

Podľa vládnych zdrojov sa stále zisťuje, či skutočne došlo k poškodeniu infraštruktúry, alebo sa nádrž jednoducho vyliala. Lejaky zasiahli aj oblasť Potosí. V nedeľu zaplavila mesto Colcha vyliata rieka Turrillomayu.

Miestne úrady informovali, že povodeň poškodila 100 domov a zranila dvoch ľudí.Sme zničení. Čo robiť, keď sme všetko stratili,“ povedal agentúre Reuters jeden z obyvateľov regiónu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd