Nový vedecký objav: Vnútorné jadro Zeme sa na chvíľu zastavilo a zmenilo smer

Veronika Salayová

Vnútorné jadro Zeme sa podľa štúdie čínskych vedcov mohlo dočasne prestať otáčať a následne zmeniť smer. Aj keď to znie možno hrozivo, toto zistenie vedcov nemá žiadny vplyv na kôru Zeme, kde žijeme.  

Zemské jadro pozostáva z dvoch vrstiev. Jeho vonkajšie oblasti sú budované zmesou tekutých prvkov, z ktorých tvorí väčšinu železo a nikel. Vonkajšie jadro obklopuje vnútorné jadro – guľa s polomerom asi 1 220 kilometrov, ktorá je zložená z podobných prvkov s malými prímesami iných atómov.

Toto jadro sa otáča. Podľa výskumu, ktorý bol publikovaný v časopise Nature Geoscience, môže byť rotačný cyklus vnútorného jadra komplikovanejší, ako sa doteraz predpokladalo.

Výskumníci z Pekingskej univerzity založili svoj výskum na analýze údajov, z ktorých najstaršia pochádza z 90. rokov minulého storočia. Ich cieľom bolo študovať seizmické vlny generované dvojitými zemetraseniami – otrasmi podobnej veľkosti vyskytujúcimi sa na rovnakom mieste.

Na čo vedci prišli?

V údajoch spred roku 2009 výskumníci poznamenali, že dvojité vlny sa pohybovali rôznymi rýchlosťami cez vnútorné jadro. Tento jav možno vysvetliť tým, že jadro rotuje rýchlejšie ako plášť a kôra Zeme – postupné seizmické vlny potom prechádzajú trochu inou časťou kovovej gule.

Údaje z rokov 2009 až 2011 vedcov prekvapili. Ukázalo sa, že rozdiely v rýchlosti prechodu seizmických vĺn jadrom zmizli, akoby sa jadro prestalo otáčať. Výsledky z nasledujúcich rokov však ukázali, že rozdiely sa síce vrátili, ale boli iné ako spred niekoľkých rokov.

Aké je vysvetlenie?

Vysvetlením tohto javu by mohlo byť, že jadro sa začalo otáčať opačným smerom. Na potvrdenie svojej hypotézy sa vedci obrátili na historické údaje. Podobný vzor sa objavil v seizmických záznamoch aj zo začiatku 70. rokov 20. storočia.

Na základe zozbieraných údajov výskumníci naznačujú, že vnútorné jadro Zeme môže cyklicky meniť svoj smer rotácie. Cyklus trvá asi 70 rokov – 35 rokov sa jadro otáča jedným smerom, potom sa zastaví a začne sa otáčať na druhú stranu. Tento jav môže vysvetliť cyklické malé rozdiely v dĺžke dní na Zemi a anomálie magnetického poľa.

Niektorí vedci však spochybňujú toto zistenie a podľa nich sú dôležité ďalšie pozorovania a detailné merania, aby sa tento vzorec správania vnútorného zemského jadra dal potvrdiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd