Z jadrovej elektrárne Fukušima uniklo 5 500 litrov rádioaktívnej vody

Z jadrovej elektrárne Fukušima uniklo 5 500 litrov rádioaktívnej vody
Zuzana Macháčová

V poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima Daiichi v Japonsku bol objavený únik kontaminovanej vody z potrubia pripojeného k zariadeniu na adsorpciu cézia.

Z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima uniklo približne 5 500 litrov rádioaktívnej vody. Mimo závodu však nezaznamenali žiadne známky kontaminácie, uviedla vo štvrtok spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje. 

Únik zaznamenali v časti elektrárne, ktorá spracováva kontaminovanú vodu, priblížila hovorkyňa TEPCO. „Odhadujeme, že v stredu ráno uniklo približne 5 500 litrov vody, ale na stanovištiach, ktoré monitorujú rádioaktivitu v okolí elektrárne, nenastali žiadne významné zmeny", povedala.

 




Aj napriek tomu plánuje TEPCO odstrániť z okolia pôdu, ktorá by mohla byť kontaminovaná, dodala hovorkyňa. Únik z ventilácie spozoroval jeden z pracovníkov.

„Príčina úniku je momentálne v štádiu vyšetrovania, ale budeme pokračovať v príslušnom vyšetrovaní príčiny a prijmeme opatrenia, aby sa to neopakovalo," uviedol Tepco.

Elektráreň Fukušima

Elektráreň Fukušima zničilo v roku 2011 silné zemetrasenie a následné tsunami, ktoré si vyžiadalo 18 000 obetí. Išlo o jednu z najhorších jadrových katastrof na svete.

Japonsko začalo v auguste s postupným vypúšťaním 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z elektrárne do Tichého oceánu.

 

Voda, ktorá je v areáli elektrárne uskladnená v asi 1 000 nádržiach, je stále mierne rádioaktívna a pred vypustením do oceánu ju riedia morskou vodou, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie.

Vypúšťanie má trvať desiatky rokov a podľa japonských úradov je bezpečné. Rovnaký názor má aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Tokio za toto rozhodnutie kritizujú Rusko a Čína, ktoré reagovali pozastavením dovozu morských plodov z Japonska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd