Vo štvrtok čaká Slovensko ďalšia vlna búrok. Budú opäť predovšetkým statické

Peter Minárik

Aj vo štvrtok čakajú naše územie búrky, ktoré budú o čosi silnejšie ako tie dnešné, no pôjde predovšetkým o statické búrky, ktoré budú viazané na orografiu a vyskytovať sa budú predovšetkým v okolí hôr. Čo nás presne čaká?

Nad Európou sa nachádza ďalšia tlaková níž, ktorá má tentokrát meno LISA. Aj naďalej je v širokej oblasti vnútrozemia Európy zabezpečený prísun teplého a vlhkého vzduchu, ktorý sa počas dňa labilizuje.

V stredu sme mali šiesty búrkový deň z aktuálnej série búrok, ktorá začala minulý týždeň v piatok a zajtra to bude už týždeň, čo prakticky každý jeden deň pozorujeme nad našim územím búrky. V priebehu stredy sa búrky vyskytli len ojedinele a to predovšetkým na juhu Slovenska. Išlo o jednu z najslabších búrkových aktivít za uplynulý týždeň.

Celkovo udrelo na našom území okolo 350 bleskov, no už zajtra bude búrok o čosi viac a mali by byť aj o niečo intenzívnejšie.

 

Ťažisko búrok bude opäť v oblasti hôr

Podobne ako dnes, tak aj zajtra sa bude predovšetkým nad stredným a východným Slovenskom tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú jednotlivé búrkové bunky, ktoré môžu byť lokálne aj silnejšie.

Búrky budú opäť viazané predovšetkým na orografiu a sprevádzané môžu byť prívalovými zrážkami a to predovšetkým v oblastiach, kde budú búrky statické. Aj dnes dochádzalo v niektorých oblastiach ku regenerácii búrkových buniek a podobné správanie búrok budeme pozorovať aj zajtra.

Búrky by sa mali vyskytovať predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, no v podvečerných a večerných hodinách sa búrky zrejme objavia aj na východe západného Slovenska.

očakávaný výskyt búrok na štvrtok
očakávaný výskyt búrok na štvrtok

Séria búrok bude pokračovať

Ako sme spomínali, tak už týždeň na našom území zažívame búrlivé počasie a to by sa tak skoro zmeniť nemalo. Predpovede počasia naznačujú, že s búrkami musíme počítať najmenej do začiatku júna.

 

Každý deň však bude v niečom iný. V piatok by sa už búrková aktivita mala sústrediť predovšetkým nad západné Slovensko a už nepôjde len o orografické búrky.

Cez víkend by mali stúpať teploty, čo dodá ďalší impulz. Vzduch tak bude ešte teplejší a energie, ktorú búrky potrebujú tak bude ešte viac. Aj naďalej tak bude pokračovať séria upršaného počasia s búrkami. Vývoj deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd