Čakali, že sa zrúti a dnes sa zrútil. Vo Švajčiarsku sa zosunula masa skál

Zuzana Macháčová

Pri obci Brienz na východe Švajčiarska sa zrútil skalný zosuv a strhol so sebou budovu. Dedina je už mesiac opustená, pretože obyvateľom bola nariadená evakuácia kvôli hroziacemu nebezpečenstvu.

V máji bola v obci Brienz, ktorá sa v miestnom rétorománskom jazyku nazýva aj Brinzauls, nariadená úplná evakuácia. Dôvodom bol hroziaci obrovský zosuv skál, ktorý sa mohol kedykoľvek zosunúť na domy.

Cesta pokrytá skalami

Podľa obecných úradov Albula/Alvra sa veľká časť skalných úlomkov zosunula v noci zo štvrtka na piatok. Úlomky skál minuli dedinu len o vlások a vzali so sebou len jednu budovu.

Pravdepodobne ide o pastiersku chatu alebo stajňu. Trosky sa zosunuli aj na jednu z miestnych ciest a pokryli ju metrovou vrstvou skál. 

Uzavretá cesta

Z dôvodu nebezpečenstva, ktoré zosuv pôdy predstavuje, bola dočasne uzavretá cesta spájajúca obce Tiefencastel a Surava. Pre autá a verejnú dopravu boli zriadené obchádzkové trasy.

Uzavretá bola aj jedna železničná trať. Z La Pontu do Churu musel byť preložený dnešný štart šiestej etapy cyklistických pretekov Tour de Suisse.

Christian Gartmann z regionálneho výboru pre riešenie katastrof v piatok ráno informoval, že prvým krokom bude kontrola stability svahu a posúdenie bezpečnosti obce.

Miestne úrady dúfajú, že ťažkosti budú trvať čo najkratšie. Nejasná zostáva aj otázka návratu obyvateľov do obce. V máji ich evakuovali a presťahovali do okolitých dedín.

Návrat domov

Ako v rozhovore uviedol jeden z obyvateľov Brienzu, predpokladal, že čoskoro dôjde k zosuvu, pretože rýchlosť pohybu skál sa enormne zvýšila. Dodal, že ho potešilo, že veľká časť sutín sa nakoniec zrútila. Dúfa, že sa ešte bude môcť vrátiť do svojho domu. 

Problém zosuvu sa netýka len svahu nad Brienzom. Celá dedina je postavená na pôde, ktorá sa ročne zosunie v priemere o jeden meter. Doteraz to spôsobilo naklonenie kostolnej veže a popraskanie niekoľkých budov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd