Vo švajčiarskych lyžiarskych strediskách používajú neobvyklé prostriedky na udržanie snehu

Zuzana Macháčová

Nedostatok snehu a teplé počasie predstavujú pre prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk veľké výzvy. Netradičným spôsobom sa vo švajčiarskych lyžiarskych strediskách snažia udržať zjazdovky otvorené čo najdlhšie. Sneh vozia vrtuľníkom. 

Nedostatok snehu vo švajčiarskych lyžiarskych strediskách je obrovský. Snehové delá tu idú stále na plné obrátky. Momentálne sú však teploty príliš vysoké na to, aby sa sneh vytváral. 

V Gstaade, východne od Ženevského jazera, prevádzkovatelia hľadali nejaký spôsob, ako zachrániť spojovaciu trať medzi lyžiarskymi strediskami Zweisimmen a Saanenmöser v Bernskom pohorí pred roztopením.

Lyžiarske strediská bez snehu, zdroj: gstaad.ch
Lyžiarske strediská bez snehu, zdroj: gstaad.ch

Sneh na kritické miesta dopravoval vrtuľníkom v niekoľkých turnusoch zo snežného skladu. Podľa prevádzkovateľov to už nebolo možné pomocou ratrakov kvôli tenkej snehovej pokrývke. Avšak ani táto pomoc nemohla, pretože teploty sú na toto ročné obdobie vysoké a sneh sa topí.

Soľ ako liek na lyžiarske svahy

O niekoľko kilometrov ďalej sa situácia takmer nelíši. Až do samého konca nebolo isté, či sa preteky Svetového pohára v Chuenisbärgli v Adelbodene budú môcť uskutočniť tento víkend za súčasných podmienok.

Takmer žiadny sneh, vysoké teploty, mäkká zjazdovka. Nakoniec však prišli s riešením a úspešne. 

Ďaleko od pretekárskej dráhy v Adelbodene v Berner Oberland už nie je sneh, zdroj: dpa
Ďaleko od pretekárskej dráhy v Adelbodene v Berner Oberland už nie je sneh, zdroj: dpa

Lyžiarsky svah pred pretekmi posypali približne 500 kilogramami soli. Takáto dávka soli ochladzuje zjazdovku a robí ju tvrdšou.

Ak sa však použije príliš veľa soli, zjazdovka sa zmení na kašovitú hmotu. Niet pochýb o tom, že prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk musia byť v tejto neistej snehovej situácii kreatívni. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd