Vo Švédsku sa oteplilo až o 50 °C. Nezvyčajné oteplenie zasiahlo aj Nórsko

Vo Švédsku sa oteplilo až o 50 °C. Nezvyčajné oteplenie zasiahlo aj Nórsko
Peter Minárik

Len nedávno sužovali Škandináviu veľmi tuhé mrazy, no teraz zažívajú naopak, nadpriemerne teplé počasie. Náhle oteplenie v tejto oblasti prináša množstvo problémov. Najväčšie riziko predstavujú lavíny.

V priebehu posledných niekoľkých dní zaznamenalo severné Švédsko výrazný nárast teplôt, čo vyústilo do nečakaného topenia snehu a zvýšeného rizika záplav.

Zaujímavosťou je, že ešte 3. januára v oblasti Kvikkjokk-Arrenjarka dosiahla teplota rekordných -43,6 stupňa Celzia. O to viac prekvapuje, že už 7. januára teplomer ukázal +0,9 stupňa Celzia nad nulou, a len o dva dni neskôr sa teplota vyšplhala až na +9,4 °C. V Kvikkjokk-Arrenjarka dokonca došlo k nezvyčajnému nárastu teplôt o 16 stupňov len za 20 minút.

Katarina Stensen zo Švédskeho inštitútu meteorológie a hydrologie (SMHI) informovala, že severozápadný vietor, ktorý zvyčajne prináša chlad, tentokrát priniesol do mnohých oblastí krajiny oteplenie a kladné teploty, čo je pre január nezvyčajné.

Hydrológovia tiež upozornili na prudké zvýšenie hladiny riek na severe krajiny a potenciálne riziko povodní.

V Nórsku hrozia lavíny

Podobne aj Nórsko čelí dôsledkom nečakaného oteplenia. V hlavnom meste Oslo zaznamenal Nórsky meteorologický inštitút nárast teploty o 8 stupňov len za hodinu a teplota sa tu dostala až +7,7 °C.

V severných horských oblastiach toto zvýšenie teploty viedlo k zvýšenému riziku lavín. Obec Hammerfest, situovaná na ostrove spojenom s pevninou mostom, bola dokonca na celý deň odrezaná od sveta v dôsledku snehového zosuvu.

V regióne Trondelag v strednom Nórsku došlo k záplavám, čo si vyžiadalo evakuáciu miestnych obyvateľov.

Napriek súčasnému teplému počasiu, meteorologické služby v oboch krajinách predpovedajú na nadchádzajúci víkend návrat mrazov. Očakáva sa, že v najbližších dňoch sa teploty na severe Škandinávie opäť priblížia k hodnotám okolo -30 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd