Vo Veľkej Fatre spadla lavína. Vyžiadala si najmenej jednu obeť

Veronika Salayová

Dnes napoludnie v našich horách došlo k veľkému nešťastiu. Vo Veľkej Fatre spadla lavína a vyžiadala si najmenej jednu obeť. 

Lavína vo Veľkej Fatre si v pondelok vyžiadala najmenej jednu obeť, pre TASR to potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Lavína spadla v oblasti Suchej doliny, medzi vrchmi Ostredok a Krížna. Strhla so sebou dvoch skialpinistov, ktorých masa snehu úplne zasypala.

Svedkovia nehody začali okamžite prepátravať lavinište. Žiaľ, ani jeden zo zasiahnutých nemal lavínový vyhľadávací prístroj, čo znemožňovalo ich rýchlu lokalizáciu, informuje HZS.

Na mieste udalosti zasahovali dva vrtuľníky. Leteckí záchranári na miesto postupne vyviezli 13 horských záchranárov a 5 psov. Do terénu vysadili aj lekára leteckých záchranárov.

O súčinnosť boli okamžite požiadané posádky leteckých záchranárov z Banskej Bystrice aj Žiliny, ktoré vyzdvihli na palubu vrtuľníka záchranárov a psovodov HZS z Donovalov, Martina a následne aj z Jasnej. Ďalšie skupiny záchranárov z Donovalov a Jasnej smerovali na miesto pozemne.

Lekár konštatoval iba smrť

Záchranári začali hľadať dvoch zasypaných mužov, ako informuje agentúra. Pri pátraní skialpinistov bol použitý aj špeciálny prístroj na vyhľadávanie zasypaných - Recco.

Záchranárom sa nakoniec po dvoch hodinách podarilo prvého zasypaného muža nájsť.

"Po viac ako dvoch hodinách sa podarilo prvého zasypaného muža vo veku 46 rokov spod lavíny vyhrabať. Žiaľ, nejavil už žiadne známky života a lekár na mieste konštatoval úmrtie," priblížila hovorkyňa pre TASR.

Druhého zo zasypaných sa nepodarilo zatiaľ vypátrať a záchranná akcia bola po zotmení prerušená, z dôvodu veľkého rizika pádu ďalších lavín a možnému ohrozeniu zasahujúcich záchranárov. V pátraní sa bude pokračovať zajtra ráno aj v súčinnosti s Letkou Ministerstva vnútra SR, informuje HZS. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd