Vo veľkom sa rozmáhajú nočné búrky. Prinesú osvieženie

Vo veľkom sa rozmáhajú nočné búrky. Prinesú osvieženie
Peter Minárik

V skorých ranných hodinách sa začína nad našou oblasťou rozmáhať búrková činnosť. Doteraz sa vyskytlo len zopár búrok, no teraz začína búrková činnosť akcelerovať.

Mnohým sa dnes ťažko spí a to v dôsledku veľmi vysokých teplôt, ktoré sa pohybujú nad +20 °C a v niektorých oblastiach dokonca nad +25 °C.

Zopár okresov, predovšetkým na západnom Slovensku však zažíva osvieženie v podobe búrok, ktoré sa aktuálne vyskytujú hneď na niekoľkých miestach, pričom intenzita búrok začína naberať na sile.

Búrková aktivita silnie

Od polnoci až zhruba do 3:00 sme sledovali prakticky len jednu búrku, ktorá sa pohybovala cez Podunajskú nížinu smerom k severu. Vyprodukovala len zopár bleskov. Aktuálne však začína búrková aktivita silnieť a detektory evidujú už 750 bleskov.

 

Na západe začalo po 2:30 dochádzať k tvorbe hneď niekoľkých búrok. Najsilnejšia búrka sa vyskytuje v pásme od Galanty po Piešťany a rozširuje sa cez Považie až k Trenčínu.

Práve táto búrka bude v nadchádzajúcich minútach najzaujímavejšia. Mala by totiž naberať na sile a postupne sa presunie cez Trenčiansky a čiastočne aj Žilinský kraj.

K ďalšej tvorbe búrok môže dôjsť na krajnom juhozápade, kde hrozí príchod búrok z Maďarska a búrlivo začína byť aj na juhu Banskobystrického kraja.

aktuálna poloha búrok
aktuálna poloha búrok
 

Začína sa teda napĺňať predpoveď toho, čo avizovali numerické modely. Medzi 3:00 až 6:00 bude najbúrlivejšie na západnom a severozápadnom Slovensku a po východe Slnka začne búrková aktivita slabnúť a postupne zaniknú aj zrážky. Polohu búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd