Vo vesmíre lietajú neviditeľné hrozby. NASA vylepšuje planetárnu obranu

Veronika Sádovská

Kto by nemal rád peknú infografiku, ktorá vizuálne vysvetľuje tému, aj keď upozorňuje na medzeru v našich vedomostiach, ktorá by mohla zabiť milióny ľudí? To je presne to, čo robí obrázok, ktorý nedávno zverejnila NASA. 

Jedna z najdôležitejších úloh NASA je všeobecne známa ako „planetárna obrana". V podstate zahŕňa sledovanie asteroidov, ktoré by mohli potenciálne zasiahnuť Zem a spôsobiť zničenie. Vieme, čo sa stalo s dinosaurami. Misia planetárnej obrany NASA má zabezpečiť, aby sa to nám nestalo.

Ľahšie sa to povie, ako urobí. Asteroidy nevyžarujú svoje vlastné svetlo, takže zvyčajne jediný spôsob, ako ich onjaviť je, keď sa slnečné svetlo odráža od ich povrchu k jednému z rôznych teleskopov, ktoré pozorujú nočnú oblohu. V poslednej dobe je ich stále viac a viac navrhnutých špeciálne na „lov asteroidov".

Dôležité nové teleskopy

Tieto nové teleskopy robia svoju prácu. Infografika (v galérii) poukazuje na to, že ku koncu augusta 2023 je známych 32 tisíc asteroidov definovaných ako blízkozemských. Sú to objekty v slnečnej sústave, ktorých obežná dráha môže pretínať obežnú dráhu Zeme.

Do Minor Planet Center, jedného z centrálnych centier stratégie planetárnej obrany NASA a centrálneho zúčtovacieho strediska pre lovcov asteroidov po celom svete, bolo odoslaných viac ako 405 miliónov pozorovaní od amatérskych a profesionálnych astronómov.

Z týchto 32 000 blízkozemských asteroidov má viac ako 10 000 priemer viac ako 140 metrov. Podľa odhadov, ak by jeden z nich zasiahol Zem, bol by schopný zničiť celé mesto.

Pre predstavu, odhaduje sa, že asteroid, ktorý zasiahol okres Čeľabinsk v Rusku v roku 2013, rozbil okná a zranil takmer 1 500 ľudí, bol odhadovaný na veľkosť najviac 20 metrov. 7-krát väčší asteroid by bol oveľa ničivejší a pravdepodobne by dopadol na zem. Naproti tomu meteor Čeľabinsk sa rozpadol pri výbuchu vo vzduchu pred dosiahnutím zeme.

Tisícky asteroidov sme ešte neobjavili

Ďalšia skutočnosť je pravdepodobne najdesivejšia. Odhaduje sa, že existuje viac ako 14 000 asteroidov s priemerom 140 metrov, ktoré sme ešte nenašli. Ešte prekvapujúcejšia je skutočnosť, že sa odhaduje, že vo vákuu vesmíru sa vznáša asi 50 asteroidov s priemerom 1 km, ktoré sme ešte nenašli.

Asteroid tejto veľkosti by mohol mať katastrofické následky nie len pre jedno mesto, ale pre celú civilizáciu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd