Vo vodách západne od Mexika objavili nový druh veľrýb

Ľubomír Franko

Vo vodách neďaleko ostrovu San Benito objavili vedci nový druh veľrýb. Oznámili tak po tom, ako išli skúmať neznáme akustické zvuky, zachytené senzormi.

Vedci už dávnejšie zaznamenali v mori západne od Mexika zvuky veľrýb, ktoré ale predtým nikdy nepočuli. 

Trojica vedcov, ktorej súčasťou je Gustavo Cárdenas Hinojosa, Jay Barlow a Elizabeth Henderson, sa vydali na more zvuky preskúmať. Keď sa dostali do oblasti, zostali v nemom úžase. Naskytol sa im totižto pohľad na veľryby, ktoré vedci z vedeckej inštitúcie Sea Shepherd nikdy predtým nevideli. 

Podarilo sa im zhotoviť niekoľko fotografií a videí a ako uvádzajú, sú si takmer istí, že ide o nový druh vorvaňovitých veľrýb. 

Každá veľryba vydáva unikátny akustický signál, ktorý sa dá pod vodou zachytiť. Tento signál však prístroje nikdy predtým nezachytili, naviac vedci analyzovali ich fyziológiu, ktorá je takisto zatiaľ nevídaná. 

,,Aj tento objav len dokazuje, koľko tajomstiev zostáva ukrytých v oceánoch," povedal Peter Hammarstedt, reklamný riaditeľ Sea Shepherd.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd