Vo Vysokých Tatrách spadla lavína. Vyžiadala si dve obete

Veronika Salayová

Vo Vysokých Tatrách v nedeľu večer spadla lavína, ktorá zasypala troch poľských turistov. Dvom z nich sa už nepodarilo zachrániť život. 

V nedeľu vo večerných hodinách v nedeľu nahlásil poľský horolezec pád lavíny medzi prvým a druhým Groszovým ľadopádom vo Vysokých Tatrách, informuje Horská záchranná služba (HZS). 

Poliak, ktorý pád lavíny nahlásil, ostal podľa slov HZS nekriticky zasypaný. Uviedol, že s ním boli ešte dvaja spolulezci, avšak po páde lavíny nemal s nimi vizuálny ani hlasový kontakt. 

Záchranári sa k miestu pádu lavíny dostali pozemne za pomoci snežných skútrov a okamžite začali prehľadávať lavinisko.

Dvaja Poliaci pád lavíny neprežili

Pomocou lavínového vyhľadávača sa im podarilo lokalizovať obidvoch nezvestných horolezcov, ktorých hneď vyhrabali. Dvom Poliakom sa, žiaľ, už nepodali pomôcť. Našli ich bez známok života. 

Následne pomohli záchranári aj poľskému horolezcovi, ktorý udalosť nahlásil. Záchranári s ním zostúpili do Starého Smokovca.

Telá nebohých horolezcov boli taktiež transportované a odovzdané príslušníkom Policajného zboru a obhliadajúcemu lekárovi.

Situáciu na horách netreba podceňovať. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd