Vo Vysokých Tatrách spadla lavína. Zasypala dvoch skialpinistov

Vo Vysokých Tatrách spadla lavína. Zasypala dvoch skialpinistov
Veronika Salayová

Vo Vysokých Tatrách dnes spadla lavína, ktorá zasypala dvoch ľudí. Oboch sa však podarilo zachrániť a pád lavíny prežili so zraneniami končatín. 

V sobotu panovalo v našich horách mierne lavínové nebezpečenstvo, pričom v oblasti Flašky vo Veľkej Zmrzlej doline vo Vysokých Tatrách došlo aj k pádu mokrej lavíny.

pád lavíny vo Veľkej Zmrzlej doline
pád lavíny vo Veľkej Zmrzlej doline, HZS

Tá zasiahla dvoch poľských skialpinistov vo veku 16 a 44 rokov. Skialpinisti zostali čiastočne zasypaní a utrpeli zranenia dolných aj horných končatín. 

 

Na miesto vyrazil vrtuľník

Horskú záchrannú službu (HZS) si zavolali samotní skialpinisti. Na miesto nehody okamžite po nahlásení vyrazil vrtuľník z Popradu, ktorý vzal na palubu po medzipristátí v Starom Smokovci dvoch horských záchranárov a posádka následne smerovala na miesto pádu lavíny.

„Po prílete na miesto udalosti bola lekárka VZZS so záchranárom HZS vysadená pri Chate pri Zelenom plese, kde sa už nachádzal 16-ročný skialpinista s úrazom hornej končatiny. Medzitým posádka vrtuľníka s druhým záchranárom HZS evakuovala pomocou palubného navijaka 44-ročného skialpinistu s úrazom dolnej končatiny a transportovala ho ku Chate pri Zelenom plese,“ uvádzajú horskí záchranári.

Záchranári ošetrili oboch zranených, ktorí boli následne letecky transportovaní do popradskej nemocnice na ďalšie potrebné vyšetrenia.

„Horská záchranná služba by sa touto cestou chcela poďakovať posádke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Poprad za výbornú spoluprácu,“ dodáva HZS na záver.

 

Lavíny v našich horách však netreba podceňovať, čoho dôkazom je aj dnešný incident, ktorý, našťastie, neskončil tragédiou. Uvoľnenie mokrých lavín hrozí v našich horách aj naďalej, a to pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä v strmých svahoch. Buďte preto opatrní! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd