Voda v Benátkach rýchlo stúpa. Bariéra „Mojžiš“ však zachraňuje Benátsky karneval

Voda v Benátkach rýchlo stúpa. Bariéra „Mojžiš“ však zachraňuje Benátsky karneval
Veronika Salayová

Dnes ráno boli zdvihnuté mobilné hrádze systému Mojžiš v Benátkach, čím sa úspešne ochránilo vzácne historické centrum lagúny pred vysokou prílivovou vlnou. V meste navyše stále prebieha obľúbený Benátsky karneval. 

Dnes ráno začala voda v Benátkach rýchlo stúpať, v dôsledku čoho bol aktivovaný protipovodňový systém Mojžiš v Benátkach.

Vzácne historické centrum lagúny tak bolo dnes dostatočne ochránené pred prílivovou vlnou. V centre Benátok voda v kanáloch nepresiahne hladinu vody 85 cm.

Aj dnes tam totiž prebieha obľúbená udalosť, a to Benátsky karneval, ktorý sa však už chýli ku koncu. Ľudia v maskách, rovnako ako aj turisti si tak môžu karneval vychutnať v plnej paráde bez záplav. 

 

Voda bude stúpať aj naďalej

Voda nad 1 m sa očakáva aj v najbližších dňoch, a to až do utorka 13. februára. Dnes večer pred polnocou sa rovnako očakáva ďalší vzostup hladiny vody, no Mojžiš je v plnej pohotovosti.

Benátky tak vedia v plnej pripravenosti a ostražitosti čeliť nepriaznivej poveternostnej situácii a chrániť svoje historické a kultúrne poklady.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd