Voda v Brehoch poškodila cestu. Hasiči tam zasahovali celú noc

Brehy Veronika Salayová

Hasiči mali počas noci plné ruky práce v obci Brehy pri Novej Bani. Voda zaplavila cesty, záhrady a poškodila aj miestnu vozovku.

Na Slovensku síce už dnes neprší, ale naďalej pretrváva povodňová situácia. Vo viacerých oblastiach Slovenska sú vyhlásené rôzne stupne povodňovej aktivity. 

Hladina Hrona aktuálne dosahuje výšku 416 cm a má klesajúci tendenciu, hoci naďalej na rieke platí 3.SPA. Počas noci však hladina Hrona dosahovala výšku 424 cm, čo je oproti normálu viac ako 3 a pol metra.

Hasiči museli celú noc odčerpávať vodu, ktorá na troch miestach zaplavila záhrady. V obci po dlhej noci ostala poškodená aj cesta, ďalšia komunikácia bola zaplavená a neprejazdná.

V obci Brehy počas noci musela nastúpiť aj ťažká technika. Po upchatí priepustu jedného z miestnych potokov ostala poškodená aj miestna komunikácia. „Zo všetkých okolitých svahov vyrážajú pramene vody, pričom zem už nie je schopná žiadnu vodu absorbovať,“ poznamenal starosta obce Tencer pre slovenskú agentúru. 

Ešte včera sa voda z Hrona dostala aj na cestu III. triedy medzi Brehmi a obcou Rudno nad Hronom. Polícia musela cestu uzavrieť, starosta potvrdil, že komunikácia je naďalej neprejazdná.

V teréne mal správca vodných tokov od stredy viac ako 180 vodohospodárov a 60 kusov techniky. Použil ďalších 3500 jutových vriec a 100 ton piesku.

Za posledných 24 hodín zasahovali hasiči v súvislosti s nepriaznivým počasím 250-krát. V teréne pomáhalo 400 príslušníkov HaZZ a 570 dobrovoľných hasičov s 320 kusmi hasičskej techniky dokopy. 

SHMÚ upozorňuje, že naďalej platí výstraha tretieho stupňa pred povodňami. Aktuálne platí pre 9 okresov na Slovensku, a to Skalica, Senica, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Revúca, Rožňava, Košice-okolie - Hornád. Vo viacerých regiónoch platia výstrahy prvého aj druhého stupňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd