Vodárne vyzývajú Slovákov. Vodu používajte najmä v týchto časoch

Vodárne vyzývajú Slovákov. Vodu používajte najmä v týchto časoch
Peter Minárik

Vodárne vyzvali Slovákov, aby v rozumnej miere a v odporúčaných časoch používali vodu z vodovou na iné účely ako na konzumáciu, či hygienu. Aktuálne veľmi teplé počasie priam vyzýva sa vydať k vode alebo na kúpalisko. V súvislosti s pekným a teplým počasím evidujú nápor aj vodárne.

Konečne sa mnohí dočkali. Počasie prináša teploty, ktoré sa šplhajú cez hranicu +30 °C. Takéto teplé počasie priam láka k vode.

Mnohí Slováci nemusia chodiť k vode a ochladenie, v podobe bazéna majú priamo na záhrade. V súvislosti s tým vydali vodárne odporúčanie.

 

Vodu nepoužívajte v tomto čase

Vodárne každoročne v tomto čase evidujú zvýšenú spotrebu vody v súvislosti s napúšťaním bazénov. Vodárne odporúčajú napúšťať bazény mimo exponovaný čas.

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) odporúča odberateľom napúšťať bazény pomaly, mimo odberovej špičky a prednostne počas nočných hodín. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Matúš Stračiak.

"Napúšťanie bazéna predstavuje nárazový odber s veľkým objemom a verejná vodovodná sieť nie je primárne určená na tieto účely," vysvetlil hovorca. V letných mesiacoch nastáva odberová špička obvykle ráno medzi 6.00 až 9.00 h a večer medzi 19.00 až 22.00 h.

 

Podľa BVS pri vysokej rýchlosti prúdenia vody v potrubí môže dôjsť k uvoľneniu usadenín v potrubí verejného vodovodu, a tým k zákalu vody.

Podľa vodárenskej spoločnosti sa naň zvyknú zákazníci sťažovať aj napriek tomu, že tento jav nemá vplyv na kvalitu vody. Odporúča preto pred napúšťaním bazéna systém poriadne prepláchnuť, a tým odstrániť prípadné usadeniny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd