Vodiči pozor! Západné Slovensko vrátane Bratislavy trápi poľadovica. Jazdite opatrne

Vodiči pozor! Západné Slovensko vrátane Bratislavy trápi poľadovica. Jazdite opatrne
Dominik Cenkner

Počasie na Slovensku sa oproti predchádzajúcim dňom upokojí, ale pondelkové ráno prináša nebezpečné situácie na slovenské cesty. Vodiči pozor, na cestách sa tvorí poľadovica, a to najmä na západe Slovenska vrátane Bratislavy.

Aj keď sa na Slovensku v týchto chvíľach nevyskytujú zrážky, podmienky, ktoré najmä na západe krajiny panujú, prajú tvorbe poľadovice. Vodiči na západe Slovenska sa sťažujú na viacero úsekov. 

Kde si treba dať pozor? Kritická situácia je na Záhorí. Pozor si dajte medzi Šaštínom-Strážami a Senicou a za Holíčom v smere do Petrovej Vsi, kde sa stala aj dopravná nehoda.

Rovnako tak pozor aj na výjazde z Holíča do Kopčian. Aj tam sa stala dopravná nehoda, tvoria sa tam kolóny.

Poľadovica trápi aj Bratislavu

Vodiči si musia dať pozor aj v našom hlavnom meste. Konkrétne pozor na týchto miestach:

  • na výjazde z Viedenskej na Einsteinovu v smere na Prístavný most
  • na Moste Apollo v smere do centra
  • na vjazde do Bratislavy zo Svätého Jura havaroval autobus a osobné auto - rátať tu treba s kolónami

Ako jazdiť, keď je na cestách poľadovica?

Môže to znieť ako klíšé, ale je to tak. Mať obuté dobré zimné pneumatiky je skoro polovica úspechu. 

Ďalším, nemenej dôležitým, prvkom šoférovania pri takýchto podmienkach je pokoj. Ten docielite viacerými spôsobmi - napr. vyrazíte skôr ako obvykle. 

Nebude vás preto tlačiť čas a tým pádom nebudete v časovom strese. V tomto prípade tiež platí staré známe - pomaly ďalej zájdeš.

Pri jazde na poľadovici musíte zachovávať maximálny možný rozostup medzi vlastným vozidlom a vozidlom pred vami. Môže ísť až o desaťnásobok bežnej vzdialenosti pri jazde po suchej vozovke. Pokiaľ za bežného slnečného počasia máte pri rýchlosti 50 km/h brzdnú dráhu 23 metrov, budete na zastavenie na ľade potrebovať minimálne 230 metrov.

Ak narazíte na zľadovatené miesto a dostanete šmyk, točte volantom v rovnakom smere, akým kĺže zadná časť vozidla. Pokiaľ zadná časť vozidla kĺže rovnakým smerom ako vaše pravé rameno, točte volantom doprava.

Pokiaľ zadok kĺže rovnakým smerom ako vaše ľavé rameno, točte volantom doľava. Nikdy nedávajte preč ruky z volantu a nešliapte na brzdový pedál, pretože by sa tým mohli zablokovať kolesá.

Počasie sa cez deň upokojí

Uplynulý týždeň priniesol na Slovensko nepriaznivé počasie. Problémy spôsobovalo sneženie, silný vietor či mrznúce zrážky. V posledných januárových dňoch sa ale počasie upokojí a dokonca sa začína hovoriť o jari.

Už dnes bude na Slovensku prevládať prevažne jasné počasie. Len dopoludnia sa ešte budú tvoriť hmly alebo sa bude vyskytovať nízka oblačnosť. Viac informácií nájdete v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd