Vodičov už začínajú trápiť mrznúce zrážky a následná poľadovica. Aké sú správne zásady jazdenia?

Vodičov už začínajú trápiť mrznúce zrážky a následná poľadovica. Aké sú správne zásady jazdenia?
Dominik Cenkner

Vodičov na Slovensku čakajú v nasledujúcich hodinách krušné chvíle. Už teraz sa na našom území vyskytujú mrznúce zrážky, ktoré spôsobujú prvé problémy na cestách. Kde si treba dať pozor?

Počasie u nás v pondelok večer už ovplyvňuje studený front. Ten na Slovensko prináša a ešte aj prinesie, dážď, ale aj sneženie. A keďže teploty sú takmer na celom území pod nulou, o problémy, a to najmä na cestách, budeme mať postarané.

Na našom území sa najvýraznejší mrznúci dážď očakáva na západe Podunajskej nížiny v oblasti Bratislavy a Trnavy. Na viacerých miestach môže ľad obaliť všetko, čoho sa zrážky dotknú až pol centimetrovou škrupinou, teda vrstvou ľadu. 

Najintenzívnejší mrznúci dážď sa očakáva medzi 23:00 až 02:00 ráno. Prvé lokality sa ho dočkali už aj teraz.

Okrem šmykľavých ciest a chodníkov hrozí aj prerušenie v dodávkach elektrickej energie. Vrstva ľadu totiž bude obaľovať elektrické drôty, ktoré sa môžu následkom váhy pretrhnúť. Problém môžu spôsobiť aj padajúce konáre.

Prvé problémy hlási Orava

Medzi prvými lokalitami, kde sa vyskytli mrznúce zrážky je Žilinský kraj. Polícia na sociálnej sieti už informovala o tom, aby vodiči v regióne Orava zvýšili svoju opatrnosť. 

Okrem toho sa nebezpečné zrážky vyskytujú aj na východe krajiny. Obzvlášť pozor si treba dať na rozhraní Prešovského a Košického kraja. 

Zásady jazdy, keď na ceste zúri poľadovica

Pneumatiky sú základ. Môže to znieť ako klíšé, ale je to tak. Mať obuté dobré zimné pneumatiky je skoro polovica úspechu. Ďalším, nemenej dôležitým, prvkom šoférovania pri takýchto podmienkach je pokoj. Ten docielite viacerými spôsobmi - napr. vyrazíte skôr ako obvykle. 

Nebude vás preto tlačiť čas a tým pádom nebudete v časovom strese. V tomto prípade tiež platí staré známe - pomaly ďalej zájdeš.

Pri jazde na poľadovici musíte zachovávať maximálny možný rozostup medzi vlastným vozidlom a vozidlom pred vami. Môže ísť až o desaťnásobok bežnej vzdialenosti pri jazde po suchej vozovke. Pokiaľ za bežného slnečného počasia máte pri rýchlosti 50 km/h brzdnú dráhu 23 metrov, budete na zastavenie na ľade potrebovať minimálne 230 metrov.

Ak narazíte na zľadovatené miesto a dostanete šmyk, točte volantom v rovnakom smere, akým kĺže zadná časť vozidla. Pokiaľ zadná časť vozidla kĺže rovnakým smerom ako vaše pravé rameno, točte volantom doprava.

Pokiaľ zadok kĺže rovnakým smerom ako vaše ľavé rameno, točte volantom doľava. Nikdy nedávajte preč ruky z volantu a nešliapte na brzdový pedál, pretože by sa tým mohli zablokovať kolesá.

Majte so sebou nabitý mobilný telefón, aby ste si v prípade núdze mohli privolať pomoc. Navyše sa hodí sledovať aj meteorologické stránky, napr. tú našu, ktoré vám vedia priblížiť, aké počasie aktuálne prevláda a ktoré úseky ciest sú tak kritické.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd