Vodná kríza v Európe začína. V lete hrozí nedostatok vody najmä Talianom

Veronika Salayová

Vodná kríza je na juhu Európy na spadnutie. S extrémnym suchom a nedostatkom vody zápasí Španielsko, Francúzsko aj Taliansko. Hrozí, že leto bude kritické až katastrofálne. 

Súčasná situácia s vodou v južnej Európe zostáva napätá. Opatrenia na úsporu vody zatiaľ nepriniesli žiadny efekt a následky na leto môžu byť veľmi vážne. 

Najhoršia situácia je v Španielsku a Taliansku, pričom nedostatkom vody trpí aj veľká časť Francúzska. Najkritickejšia situácia je aktuálne na severe Talianska, kde Talianom reálne hrozí nedostatok pitnej a úžitkovej vody, a to už v priebehu nasledujúcich pár mesiacov. 

Hladiny vody v severnom Taliansku zostávajú rekordne nízke, a to už hneď po zime, ktorá mala, naopak, priniesť rieky plné vody z roztopeného snehu z alpských ľadovcov.  Situácia je však úplne opačná.

Voda už teraz chýba

Hladina najväčšieho talianskeho jazera − Gardského jazera − je v súčasnosti blízko svojho historického minima. Jeho hladina je takmer o 60 centimetrov nižšia ako v rovnakom období minulého roka. 

Pôda je takmer v celom severnom Taliansku extrémne suchá a hladiny riek dosahujú nové smutné rekordy. Pád, najdlhšia rieka Talianska, pred pár dňami vytvorila takisto nový negatívny rekord. Vody jednoducho niet.

Ak čoskoro nezačne pršať, severnému Taliansku hrozí veľká vodná kríza s vážnymi následkami pre poľnohospodárstvo aj zásobovanie energiou. Východisková situácia na leto je teda dramatická. 
 
Najmä teraz v rastovej fáze rastlín chýba dôležitá voda, na čo v prvom rade doplatí talianske poľnohospodárstvo. Vodná kríza minulý rok spôsobila poľnohospodárstvu škody vo výške približne 6 miliárd eur.
 
Môže sa však ľahko stať, že tento rok bude ešte horší ako minulý. Ak by sa naplnili katastrofické scenáre ohľadom vodnej krízy, Talianom hrozí, že už v lete nebudú mať reálne dosť vody a budú vážne trpieť jeho nedostatkom.  
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd