Vojna na Ukrajine spôsobila ekologickú katastrofu: Mnohé ekosystémy sa už nikdy nezotavia

Veronika Salayová

Vojna na Ukrajine je obrovskou humanitárnou katastrofou v Európe, ktorá za posledné desaťročia nemá obdobu. Okrem toho sa prebiehajúca vojna podpísala aj pod obrovskú ekologickú katastrofu, v dôsledku ktorej už príroda v tejto krajine nikdy nebude ako predtým. 

Vojna na Ukrajine so sebou prináša mnoho nepriaznivých dôsledkov, ktoré zasahujú do mnohých sfér nielen v samotnej krajine, ale aj v celej Európe. Okrem samotných ľudí trpí vojnou aj príroda. 

Ukrajinskí a českí ekológovia tvrdia, že obnova niektorých ekosystémov bude trvať minimálne niekoľko desaťročí a niektoré populácie rastlín a živočíchov boli zničené do takej miery, že sa už nikdy nezotavia, informuje TVN 24.

Krajinou sa šíria toxické látky

Ekologická katastrofa podľa odborníkov trvá od začiatku invázie, teda od chvíle, kedy sa začali boje, ostreľovanie a požiare v priemyselných budovách. Miesto najtvrdších bojov, Donbass, je zároveň najpriemyselnejším regiónom Ukrajiny – sú tam chemické závody, oceliarne a skládky priemyselného odpadu.

Výbuchy, požiare či záplavy v týchto oblastiach podľa hovorcu českej pobočky Greenpeace Lukáša Hrabka znečisťujú vodu, ovzdušie a pôdu nebezpečnými látkami, ktoré môžu v prírode zotrvať desiatky rokov.

Ukrajinský ekológ Oleksiy Anhurec dodáva, že v Severodoneckej a Charkovskej oblasti došlo k viacerým útokom na priemyselné závody a k úniku nebezpečných látok. Odhadovaný objem emisií škodlivín v dôsledku bombardovania a ostreľovania zariadení na skladovanie ropy už od začiatku vojny presiahol 290 000 ton.

Znečistené ovzdušie nie je problémom len Ukrajiny, ale v závislosti od poveternostných podmienok sa môže šíriť aj do iných krajín, vrátane Slovenska. „Všetky toxické látky v pôde sa môžu dostať priamo do potravín alebo potravinového reťazca,“ vysvetľuje Marcela Czernochová z českej environmentálnej organizácie Arnika.

Ukrajina je taktiež nazývaná aj chlebníkom sveta, takže vojna bude mať veľmi bolestivý dopad na niektoré chudobnejšie krajiny, kde reálne v dôsledku vojny hrozí hladomor.

Vojnou trpia aj mnohé živočíchy

Tím odborníkov odhaduje, že obnovenie prirodzených strát bude trvať minimálne niekoľko desaťročí. Ako upozorňuje Černochová, rôzne ekosystémy majú rôzne časy obnovy. Odhaduje sa, že napríklad obnovenie pôvodnej stepi v chránených územiach na juhu Ukrajiny bude trvať 50 rokov.

Okrem toho trpia aj mnohé živočíchy. Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine vedci zaznamenali zvýšenú úmrtnosť medzi delfínmi a čiernomorskými sviňuchmi. Napríklad aj migračné cesty mnohých druhov vtákov sú zničené a bude trvať dlhú dobu, kým sa situácia vráti do normálu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd