Vonku je nechutne DUSNO. Vo veľkom sa už začali rozmáhať aj BÚRKY

Ema Bazhaykin

Vplyvom horúčav začína byť na Slovensku poriadne dusno, nepomohli ani nočné búrky. Teploty na niektorých miestach už prevýšili +32 °C, vlhkosť vzduchu naďalej stúpa. Dusno prospeje aj blížiacim sa búrkam. 

Slovensko dnes sužuje pretrvávajúca vlna horúčav, ako keby toho však nebolo málo, začína byť aj poriadne dusno a vlhkosť vzduchu naďalej stúpa.

Z krátkeho osvieženia sa po nočných búrkach tešili na severozápade nášho územia, nie však dlho. Už okolo poludnia aj v tejto oblasti začalo poriadne pripekať. Teploty sa tu šplhajú k +27 °C, zatiaľ čo vlhkosť dosahuje 70 %.

Takéto počasie praje búrkam, ktoré sa už začínajú vo veľkom rozmáhať. 

Búrky začínajú vo veľkom

Prítomnosť studeného frontu zabezpečuje vlhkejší vzduch, ktorý sa labilizuje a už okolo poludnia začína zapríčiňovať tvorbu orografických búrok presúvajúcich sa ďalej na sever.

 

Búrlivo začalo byť už pred 12:00 h na celom strednom Slovensku od juhu až po západ. Búrky udreli v okolí Lučenca, Detvy, Banskej Bystrice, Ružomberku, Dolného Kubína či v horských oblastiach Vysokých Tatier. 

Od posledných nočných búrok zaznamenali detektory bleskov vyše 1 000 nových bleskových výbojov.

Aktuálna búrková situácia k 12:00 h
Aktuálna búrková situácia k 12:00 h, zdroj: iMeteo

Dnešné búrky môžu byť veľmi nebezpečné, keďže v jadrách búrok nie je vylúčený výskyt väčších krúp, no oveľa nebezpečnejšia bude statickosť búrok. Búrky, ktoré sa budú pohybovať pomaly, môžu spôsobiť prívalové zrážky a povodne.

 

Netrápi nás len dusno, ale aj vysoké teploty, ktoré neustále stúpajú. Do 12:00 h bola najvyššia teplota zaznamenaná v obci Somotor, konkrétne +34,8 °C.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd