Vráti sa ešte tento rok ZIMA alebo je už definitívny koniec? Poznáme odpoveď

Vráti sa ešte tento rok ZIMA alebo je už definitívny koniec? Poznáme odpoveď
Peter Minárik

Tohtoročná zima patrí k tým najhorším, no zmení sa to a príde ešte zima? Dlhodobé predpovedné modely síce aktuálne vedia odhadnúť charakter počasia až do začiatku Veľkej noci, no vyzerá to tak, že nič zásadné by sa diať nemalo, teda určite nie v nadchádzajúcich dňoch.

Môžeme definitívne povedať, že najvýraznejšie sneženie tejto zimy prišlo pred Vianocami, kedy masa snehu spôsobila na našom území snehovú kalamitu a niekoľko desiatok centimetrov napadlo aj na západnom Slovensku. Vianoce však priniesli také výrazné oteplenie, že sneh sa doslova strácal pred očami a odvtedy je to so zimou len a len horšie.

Posledné, výraznejšie sneženie sme na našom území zaznamenali v polovici januára a február pripomína skôr apríl ako posledný zimný mesiac. Podľa aktuálnej predpovede počasia to vyzerá, že tohtoročný február sa zapíše ako najteplejší február v histórii.

Problémom nie sú len vysoké teploty, ale aj nedostatok snehu, pre ktorý muselo už množstvo lyžiarskych stredísk ukončiť svoju prevádzku, no chýbajúci sneh na horách môže mať dopad aj na situáciu v lete. Ak neprídu výraznejšie zrážky na konci jari, tak hrozí výskyt veľmi suchého leta.

 

Čo nás však reálne čaká v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch a vráti sa ešte pravé zimné počasie? Odpoveď je už známa.

Koniec zimy bude extrémne teplý

Pred nami sú posledné zimné dni. Počnúc štvrtkom definitívne končí obdobie meteorologickej zimy a od piatka budeme datovať meteorologickú jar. Na počasí to však moc pozorovať nebudeme.

Počasie v posledné zimné dni bude extrémne teplé. Teploty na našom území budú až o viac ako 5 °C vyššie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné. V teplotnom vyjadrení to znamená, že pred nami sú dni s teplotami od +11 do +18 °C, čo je na koniec zimy neuveriteľne veľa.

 

Jar odštartuje teplým počasím

K zmene nedôjde ani v prvej polovici marca. Vývoj počasia nad Európou naznačuje, že budeme pod vplyvom oblasti vysokého tlaku vzduchu, ktorý prinesie na naše územie stabilné, slnečné a suché počasie.

Naďalej by malo byť na našom území pomerne teplo. V porovnaní s dlhodobým normálom sa na našom území očakávajú teploty, ktoré budú o 2 až 5 °C vyššie ako je bežné.

priemerná teplotná anomália v týždni od 4. do 11.3.2024
priemerná teplotná anomália v týždni od 4. do 11.3.2024, zdroj: ECMWF
 

Zima nám už nehrozí

Predbežná vyhliadka na druhú polovicu marca naznačuje, že nadpriemerne teplý charakter počasia bude na našom území pokračovať. Vpád studeného vzduchu od severu sa neočakáva a na našom území bude naďalej prevládať veľmi teplé počasie s priemernou teplotou o 1 až 3 °C vyššou ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

priemerná teplotná anomália v týždni od 18.3. do 25.3.2024
priemerná teplotná anomália v týždni od 18.3. do 25.3.2024, zdroj: ECMWF

Keďže vyhliadky predpovedného modelu avizujú na nasledujúce týždne nadpriemerne teplé počasie, tak môžeme povedať, že vpád chladného vzduchu, ktorý by na naše územie priniesol návrat mrazov, či dokonca zasneženého počasia sa už neočakáva. Zima je definitívne preč. Ako bude vyzerať prelom februára a marca si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd