Vybuchla najnebezpečnejšia sopka v Indonézii. Vychŕlila popol až do výšky 7 km

Veronika Sádovská

Indonézska sopka Merapi znova potvrdila svoju silu. Vychŕlila popol do výšky sedem kilometrov. V roku 2010 zomrelo v dôsledku jej erupcie viac ako 350 ľudí.

Výbuch sopky Merapi nastal včera. Postupne sa ukazujú nové a nové miesta pokryté popolom z tejto nebezpečnej sopky.

Sopka vybuchla včera približne napoludnie miestneho času, u nás približne o 4. hodine. Sopka Merapi sa nachádza v centrálnej časti ostrova Jáva v Indonézii.

Z krátera začal stúpať kúdol hustého dymu a popola. Ako vidieť na fotografiách vo fotogalérii, postupne popol zasypal niekoľko dedín. Podla odhadov sa zatiaľ dostal do vzdialenosti viac ako 30 kilometrov od krátera. Obyvatelia, ktorí žijú v blízkosti krátera ihneď utiekli do bezpečia.

Takzvaný pyroklastický prúd podľa miestnych úradov už dosiahol dĺžku 1,5 kilometra. Ide o zmes lávy, kameňov, prachu a horúcich plynov. Dym a popol sa týči do výšky 7 kilometrov.

Nebezpečnú zóny vyhlásili v okolí 3 až 7 kilometrov od krátera. Komunity, ktoré tam žijú dostali okamžité varovanie, aby prestali vykonávať akúkoľvek činnosť. Zatiaľ nebolo nariadená evakuácia týchto obyvateľov.

Sopka Merapi je vysoká 2 963 metrov a patrí medzi najnebezpečnejšie sopky na svete a je najnebezpečnejšia v Indonézii.

Nachádza sa na tichomorskom ohnivom kruhu, teda v oblasti častých zemetrasení a sopečných erupcií z dôvodu dotyku dvoch litosferických dosiek.

Pri výbuchu v roku 2010 zomrelo viac ako 350 ľudí a desaťtisíce ľudí museli evakuovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd