Vybuchla obávaná sopka. Pri erupcii zabila 11 horolezcov. Dediny sú pokryté popolom

Vybuchla obávaná sopka. Pri erupcii zabila 11 horolezcov. Dediny sú pokryté popolom
Veronika Salayová

V nedeľu došlo k masívnej erupcii obávanej indonézskej sopky Merapi. Pri erupcii zomrelo až 11 horolezcov, ktorí boli v zlom čase na zlom mieste. Ďalších 12 ľudí je stále nezvestných. 

Po mohutnej erupcii indonézskej hory Merapi v nedeľu zahynulo 11 horolezcov a 12 ďalších je nezvestných, informovali miestni predstavitelia. Podľa úradov sa v čase erupcie nachádzalo v blízkosti krátera 75 ľudí, z ktorých 26 nebolo evakuovaných.

„Z 26 sme našli 14 ľudí, pričom troch sme našli živých a jedenástich mŕtvych,“ povedal Abdul Malik, šéf pátracej a záchrannej agentúry Padang.

Pátranie pokračuje

Hovorca miestnej záchrannej agentúry Jodi Haryawan uviedol, že záchranné práce ovplyvnili sporadické erupcie, no pátranie napriek rizikám stále pokračuje. „Keď to bolo bezpečnejšie, pokračovali sme v pátraní, takže pátranie nebolo zastavené,“ povedal hovorca. 

Erupcia vyslala do vzduchu oblaky popola viac ako 3 000 metrov a láva putovala približne 10 km dole po svahoch sopky. Padajúci popol zakryl niekoľko dedín a zablokoval slnečné svetlo, uviedol hovorca Národnej agentúry pre zvládanie katastrof Abdul Muhari. 

Úrady distribuovali masky a vyzvali obyvateľov, aby nosili okuliare na ochranu pred sopečným prachom. Sopečný prach bude zrejme padať na okolité dediny aj v priebehu dnešného dňa. 

Dve horolezecké trasy boli hneď po erupcii uzavreté a obyvateľom žijúcim na svahoch Merapi sa odporučilo, aby zostali vzdialení 5 km od ústia krátera kvôli vytekajúcej láve, povedal Ahmad Rifandi, predstaviteľ Indonézskeho vulkanologického a geologického centra pre zmierňovanie rizík.

Vulkán je aktívny od januára

Na svahoch Merapi žije aktuálne asi 1 400 ľudí, najbližšie dediny sú od vrcholu vzdialené 5 až 6 kilometrov. Tento vulkán je aktívny od januárovej erupcie, ktorá si však vtedy nevyžiadala žiadne obete. To sa počas včerajšieho dňa zmenilo. 

Vulkán Merapi patrí medzi najaktívnejšie sopky na Sumatre. Jeho posledná veľká erupcia v roku 2010 zabila 347 ľudí a vysídlila vtedy 20 000 dedinčanov.

Celá Indonézia leží na tzv. Ohnivom kruhu, ktorý má  spolu 127 aktívnych sopiek, vrátane 2 891 metrov vysokej sopky Merapi. Tá patrí medzi najaktívnejšie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd