Vybuchla sopka na Galapágoch. Môže mať devastačné účinky na biosféru

Vybuchla sopka na Galapágoch. Môže mať devastačné účinky na biosféru
Veronika Sádovská

Sopka na galapágskom ostrove Fernandina už od víkendu chrlí žeravú lávu. Biológovia sa obávajú poškodenia jedinečného sveta zvierat.

Už celý víkend chrlí sopka La Cumbre na galapágskom ostrove Fernandina žeravú lávu. Rozvetvená sieť lávových prúdov sa dostala až do mora a vytvárala veľké oblaky pary.

Biológovia a vedci majú obavy. Predpovedajú, že týmto jedinečná flóra a fauna ostrova utrpí nenapraviteľné škody. Ostrov je síce ľuďmi neobývaný, avšak poskytujúci domov pre mnohé vzácne druhy rastlín aj živočíchov. Takáto biosféra je jediná svojho druhu.

Jedinečný svet zvierat

Ostrovy Galapágy sú sopečného pôvodu a sú dosť vzdialené od pevniny a obývaných oblastí. To umožnilo, aby sa v priebehu času vyvinula jedinečná flóra a fauna vrátane obrovských korytnačiek, morských leguánov a vzácnych druhov vtákov.

 

Okrem jednotlivých vzácnych druhov živočíchov aj rastlín je vzácne aj to, ako je táto biosféra doslova poskladaná. Ostrov Fernandina je geologicky najmladší, tretí najväčší a najzápadnejšie umiestnený ostrov Galapág. Je pomenovaný podľa španielskeho kráľa Ferdinanda Aragónskeho, ktorý sponzoroval výpravy Krištofa Kolumba do Nového sveta.

Sopka La Cumbre je považovaná za najaktívnejšiu v súostroví. Podľa úradov môže byť súčasná erupcia väčšia ako posledné erupcie v rokoch 2017, 2018 a 2020. Turistom odporučili, aby sa oblasti vyhýbali.

Plocha ostrova je 642 km², najvyšší bod je 1 476 m. Celý ostrov je vlastne masívny štítový vulkán a jeho hnacou silou, rovnako ako hnacou silou vulkanizmu celého súostrovia je hotspot, nachádzajúci sa pod Galapágami. Vrchol ostrova je tvorený kalderou s rozmermi 5 x 6,5 km, na severnej časti dna, kde sa niekedy vytvára jazierko. Počas erupcie v roku 1968 došlo k poklesu kalderového dna o 350 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd