VIDEO: Strach v Rusku: Vybuchla obrovská sopka. Dediny sú pod 9 cm vrstvou popola. Takto to tu vyzerá

Veronika Sádovská

Sopka Šiveluč na Kamčatke vybuchla. Počas erupcie sa vytvoril veľmi vysoký a široký oblak dymu. Ohrozená je hlavne letecká doprava.

Sopka Šiveluč na Kamčatke vybuchla v utorok ráno miestneho času a vytvorila oblak popola vysoký 10 kilometrov.

Podľa KVERT – tímu reakcie na sopečnú erupciu na polostrove Kamčatka – to predstavuje zvýšenú hrozbu pre leteckú dopravu. KVERT vydal najvyššiu výstrahu, tzv. červený kód.

Hrozí ešte väčšia erupcia

Opísal, že „prebiehajúca činnosť by mohla ovplyvniť medzinárodné lety a nízko letiace lietadlá“. Dodal, že kedykoľvek môžu nastať ďalšie erupcie popola, vysoké až 15 kilometrov.

Podľa médií ide o najväčšiu emisiu popola z tejto sopky za posledných 60 rokov.

Obrovský oblak popola

Po erupcii mrak popola s rozlohou 400 na 270 kilometrov unášal vietor na juhozápad, informovala v telegrame kamčatská pobočka geofyzikálneho výskumu Ruskej akadémie vied.

Miestne úrady zatvorili školy a nariadili obyvateľom okolitých dedín, aby zostali doma, uviedol šéf mestskej oblasti Usť-Kamčatskij Oleg Bondarenko na sociálnej sieti Telegram.

Hrúbka vrstvy popola dosiahla 8,5 centimetra, čo je podľa Ruského inštitútu vulkanológie a seizmológie najvyššia úroveň za posledných 60 rokov. Sopečný materiál pokrýval plochu 108 000 kilometrov štvorcových.

Agentúra Reuters pripomína, že Šiveluč je jednou z najväčších a najaktívnejších sopiek na Kamčatke a za posledných 10 000 rokov mala asi 60 významných erupcií, pričom posledná veľmi silná bola v roku 2007.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd