Výdatne prší a je chladno. No TERAZ sa na nás rútia búrky od juhu

Výdatne prší a je chladno. No TERAZ sa na nás rútia búrky od juhu
Peter Minárik

Dnešné počasie naplno pripomína jeseň. Na viacerých miestach je sychravo, prší, fúka silný vietor a naviac je pomerne chladno. V nadchádzajúcich hodinách sa však k takémuto počasiu pridajú búrky, ktoré sa aktuálne ženú od juhu.

Počasie na Slovensku je dnes veľmi nepríjemné a to v dôsledku toho, že priamo nad našim územím sa vlní studený front.

Na tomto studenom fronte sa tvoria jednotlivé zrážkové vlny, pričom dnes nás ovplyvňuje ďalšia zrážková vlna, ktorá prináša výdatné zrážky, hneď do mnohých oblastí.

Vplyvom zrážok stúpnu toky

Víkend je najupršanejší v okolí Prievidze, Handlovej a na Turci. Tu za uplynulých 48 hodín spadlo už od 50 až do 80 mm zrážok.

Ďalšie zrážky by do týchto oblastí mali prísť v nadchádzajúcich hodinách. Pršať by malo až do večera na väčšine západného a stredného Slovenska.

Vplyvom ďalších očakávaných zrážok, treba počítať so vzostupom vodných tokov. Napriek nasýtenosti povodí nám však veľké nebezpečenstvo nehrozí. Očakáva sa, že vodné toky dosiahnu maximálne úroveň 1. povodňového stupňa.

Je chladno, no mieria k nám aj búrky

Aktuálne máme na našom území okrem upršaného počasia aj chladno. Maximálne teploty sa pohybujú od +11 do +18 °C, čo je v porovnaní s dlhodobým normálom zhruba o 6 °C menej ako je bežné.

Napriek tomu, že je chladno, tak sa nad našou oblasťou začínajú tvoriť búrky. Môže za to dynamika studeného frontu.

Búrková línia sa aktuálne sformovala nad východným Rakúskom a v priebehu nadchádzajúcich desiatkach minút dorazí nad naše územie od juhu. Búrky zasiahnu predovšetkým juh východného Slovensko. Polohu a pohyb búrok si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd