Výdatné zrážky na Slovensku dvíhajú hladiny riek. Jedna z nich dosiahla 3. stupeň povodňovej aktivity

Dominik Cenkner

Kým v predošlých dňoch sa búrky začali vyskytovať približne od obedňajších hodín, dnes je tomu inak. Búrlivo začalo byť už v nočných hodinách, pričom vo viacerých oblastiach sú búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami.

Prvé búrky sa v piatok začali tvoriť už okolo 01:40 h. Dialo sa tak v Rožňavskej kotline.

Od juhu nad západné Slovensko postupoval búrkový komplex, ktorý priniesol početné búrky najmä do Nitrianskeho kraja. S pribúdajúcimi hodinami sa búrky začali tvoriť na mnohých miestach západného a stredného Slovenska. To spôsobilo viacero problémov a škôd. Informovali sme vás o nich v tomto článku.

Po 09:00 h sa búrky vyskytujú severne od Banskej Bystrice, ale rovnako tak aj na východe krajiny, najmä vo východnej časti Košického kraja, či v okolí Vihorlatu. Presnú polohu búrok môžete sledovať aj prostredníctvom nášho iRadaru. 

Výskyt búrok o 09:10 h, zdroj: imeteo.sk/iradar
Výskyt búrok o 09:10 h, zdroj: imeteo.sk/iradar

Búrky sú sprevádzané prívalovými zrážkami

Búrky, ktoré sa v týchto dňoch tvoria nad našim územím sú zväčša stacionárne. S tým súvisí aj výrazne množstvo zrážok, ktoré sa pri nich vyskytujú. 

Od štvrtka 8. júna od 09:00 h do dnešných 09:00 h spadli na našom území desiatky mm zrážok. V Detvianskej Hute zrážkomerná stanica udáva až 61,6 mm zrážok.

Podobne je na tom aj stanica v obci Siladice. Tá udáva úhrn na úrovni 55,9 mm. 

Množstvo zrážok od štvrtka 8. júna 9:00 h do piatka 9. júna 9:00 h, zdroj: shmu.sk
Množstvo zrážok od štvrtka 8. júna 9:00 h do piatka 9. júna 9:00 h, zdroj: shmu.sk

Stúpajú vodné toky

Výrazné množstvo zrážok dvíha hladiny riek. Deje sa tak naprieč celým Slovenskom. 

Kritická situácia je však na pomedzí Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Tok rieky Štiavnica s hladinou na úrovni 100 cm dosiahol 1. stupeň povodňovej aktivity (SPA). 

Ešte horšie je na tom neďaleký tok rieky Jabloňovka v obci Pečenice. Ten s úrovňou hladiny 162 cm dosiahol 3. SPA.

Kvôli nepriaznivej situácii vydal Slovenský hydrometeorologický ústav hydrologickú výstrahu 3. stupňa. A to práve pre okres Levice západ. 

Aktuálne hydrologické výstrahy, zdroj: shmu.sk
Aktuálne hydrologické výstrahy, zdroj: shmu.sk

„Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín na malých tokoch (Jabloňovka) idúcich zo Štiavnických vrchov s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.),“ informuje SHMÚ.

Na záver len dodáme, že všetko pre vás sledujeme online. Náš textový prenos nájdete po kliknutí >>>na tento odkaz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd