Výdatné zrážky priniesli potrebnú vlahu. Sucho však v týchto regiónoch nie je zažehnané

Veronika Sádovská

Výdatný dážď, ktorý za uplynulé hodiny zasiahol celé Slovensko zmiernil sucho, ktoré tu prevládalo. Stačilo to? V niektorých lokalitách nie, pozrite sa, kde budú zo suchom ešte bojovať.

Včerajšia zmena počasia priniesla vítaný dážď do všetkých lokalít na Slovensku. Najnižšie hodnoty 24 hodinového úhrnu zrážok hlási len niekoľko staníc na severe Záhoria, Kysúc, okolie Žiliny či Bardejova.

Na ostatnom území spadlo za posledných 24 hodín (údaje k dnešnému dňu o 17. hodine) od 5 do 50 mm zrážok. Studený front tak priniesol na naše územie vítanú vlahu, keďže nám už takmer na celom Slovensku prevládalo silnejúce sucho.

 

Naposledy výdatne pršalo začiatkom apríla a celé dva týždne vysokých teplôt, vetra a silného výparu vody sa už podpísalo na našej pôde. Začali to pociťovať určite poľnohospodári a záhradkári. Zažehnajú tieto nové zrážky sucho?

Sucho sa zmiernilo, vlaha je stále potrebná

Úplne sucho nie je zažehnané, keďže stále chýba voda aj v hlbších vrstvách pôdy. Na jar je typické roztápanie snehu a voda z neho zásobuje aj hlbšie vrstvy pôdy. Tak ako počas posledných rokov sme ale snehu mali málo.

Aktuálny stav sucha k 14. 4. 2024
Aktuálny stav sucha k 14. 4. 2024, intersucho.sk

Podľa portálu intersucho.sk bola situácia najvážnejšia v častiach Žilinského kraja, Trenčianskeho kraja, na Záhorí a v ďalších oblastiach. Pôdne sucho sa teda zmiernilo, avšak zrážky budú od dnešného večera ubúdať.

Na našom území ostanú ale nižšie teploty, ktoré pomôžu udržať vlahu v pôde, koncom týždňa by vo vyšších polohách malo aj nasnežiť. Podľa predpovede intenzity sucha bude ale situácia najhoršia na Kysuciach a Považí, kde môže znova nastať výnimočné sucho.

 

Mnohé oblasti sú bez rizika sucha

Aby sme však nehovorili len o tom negatívnom, pre mnohé oblasti Slovenska máme dobré správy a nehrozí tam sucho, prípadne modely predpovedajú len znížené množstvo pôdnej vlahy.

Ide hlavne o Podunajskú nížinu, veľkú časť východného Slovenska, Tatry a podtatranský región a juh stredného Slovenska. Predpoveď sa ale zhoršuje prichádzajúcim koncom mesiaca, kedy sa bude sucho už zintenzívňovať.

Predpoveď intenzity sucha do 24. 4. 2024
Predpoveď intenzity sucha do 24. 4. 2024, intersucho.sk

V našej podrobnej predpovedi si prečítate ako bude na tom vaše mesto s teplotami či zrážkami počas nasledujúcich 14 dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd