Výdatný lejak sužuje Slovensko. Vodné toky rastú na úroveň povodňových stupňov

Výdatný lejak sužuje Slovensko. Vodné toky rastú na úroveň povodňových stupňov
Veronika Sádovská

Výdatný dážď v noci zasiahol hlavne západ Slovenska, ale o chvíľu už dorazí ďalšia vlna dažďa. Začali stúpať vodné toky, z ktorých už niekoľko dosahuje povodňové stupne.

Na Slovensku už druhý deň prší a pršať bude výdatne aj dnes. Po včerajšku začali v nočných hodinách stúpať vodné toky. Výdatný lejak zasiahol hlavne západ, dnes ale príde ďalšia vlna.

Spadlo viac ako 60 mm

Ak sa pozrieme na mapu zrážok, názorne na nej vidieť oblasť, ktorú prudký lejak zasiahol. Najhoršie to je na západe Slovenska, hlavne na Záhorí, v okolí Žiliny a na Podunajskej nížine.

zdroj: SHMÚ
zdroj: SHMÚ

Najviac zrážok spadlo za posledných 24 hodín vo Vrbovciach na Záhorí a to až 60,1 mm, z toho od dnešnej polnoci až 47,1 mm. Podobné čísla hlási aj stanica Bratislava  - Koliba, kde je celkový úhrn za 24 hodín 51,5 mm a počas noci tam spadlo až 43,8 mm.

Veľmi zaujímavá udalosť sa odohrala v Mlynskej doline. Tam len za hodinu (od polnoci do jednej ráno) spadlo 10,1 mm zrážok, teda 10 litrov vody na meter štvorcový.

Nad 40 mm hlásia stanice zo Záhoria a okolo 30 mm stanice z takmer celého západného Slovenska. Najmenej zrážok spadlo na východe, ale to sa počas dnešného dňa zmení.

Vodné toky začali prudko rásť

Tieto výdatné zrážky spôsobili aj prudký nárast vodných tokov. Až tri rieky na Záhorí začali prudko stúpať a dosahujú 2 povodňový stupeň. Sú to Chvojnica, Teplica a Parná.

Prudko stúpla aj Kysuca, ktorá dosahuje 1 SPA, ale začala už pomaly klesať. Mnohé ďalšie rieky následkom silného dažďa a stekaním vody z hornatých oblastí naďalej stúpajú.

Očakáva sa, že počas dňa začnú stúpať aj hladiny riek na východnom Slovensku. Z Maďarska tam v týchto chvíľach mieria výdatnejšie zrážky, ktoré sa postupne rozšíria nad celé územie. 

Pršať bude aj dnes

Dážď neustane ani dnes. Hoci aktuálne je zrážok u nás už minimum, od Maďarska s ak nám rozširuje ďalšie zrážkové pásmo.

Aktuálne už dosiahlo hranicu so Slovenskom na krajnom juhovýchode Slovenska. Od zrážok si teda západ na chvíľu oddýchne a ako prvé zasiahne lejak východ.

Neskôr sa ale zrážky rozšíria znova na celé Slovensko. Ak chcete vedieť, čo sa aktuálne deje, nezabudnite nás sledovať. Všetko dôležité budeme monitorovať v našom online prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd