Výhľad ako na Marse. Piesočná búrka bola taká silná, že rozbíjala sklá na autách

Veronika Salayová

Silné piesočné búrky zasiahli v sobotu a nedeľu rôzne časti Číny. Obloha sa sfarbila do takej intenzívnej oranžovej farby, že výhľad pripomínal scenériu ako z Marsu. Navyše piesočná búrka rozbíjala sklá na autách. 

Silná piesočná búrka zasiahla v sobotu autonómnu oblasť Sin-ťiang na severozápade Číny. Pri tejto búrke fúkal taký silný vietor, ktorý sťažoval pohyb áut. Záchranári v meste Hami pomáhali ľuďom, ktorí mali problém udržať rovnováhu a stáť.

Na záberoch z parkovacieho miesta na jednej z rýchlostných ciest v meste Turfan vidno desiatky zaparkovaných áut, z ktorých mnohé mali rozbité okná.

Úrady v predstihu varovali pred veľmi ťažkými jazdnými podmienkami na rýchlostnej ceste, ktorá spája mestá Lianyungang v provincii Ťiang-su na východe Číny a Korgas v regióne Sin-ťiang. 

 

Ako na Marse

Ďalšie video ukazuje cestovateľov na železničnej stanici v meste Tumxuk, ako keby boli ponorení do krajiny, ktorá sa v dôsledku piesočnej búrky zmenila na intenzívne oranžovú farbu. Sýto oranžová scenéria pripomínala pobyt na Marse.

Miestna polícia zverejnila na sociálnej sieti varovanie, v ktorom uviedla, že viditeľnosť v meste klesla pod 50 metrov. Vodičov vyzvali, aby nejazdili po cestách mimo mestských oblastí.

 

Piesočná búrka sa v nedeľu prehnala aj niekoľkými mestami v autonómnej oblasti Ningxia na severe Číny. Hrubá a hustá vrstva zakaleného prachu pokrývala budovy, a to aj v meste Yinchuan, hlavnom meste regiónu. Viditeľnosť bola na niektorých miestach obmedzená na približne 500 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd