VYHLIADKA: Aké počasie nás čaká? Čoskoro prídu LEJAKY a aj BÚRKY

Peter Minárik

Počasie je aktuálne pokojné a ešte niekoľko dní také síce bude, no na obzore je už vlna búrok a dažďa. Počasie by sa v druhej polovici budúceho týždňa mala prudko zhoršiť a nastúpiť by mal premenlivý charakter počasia.

Uplynulé dni sme sa počasiu príliš nevenovali, keďže vlastne nebolo ani čomu. Počasie totiž ovplyvňuje oblasť tlakovej výše, ktorá prináša stabilné počasie, a tak oveľa zaujímavejší jav sme pozorovali na nočnej oblohe, a to polárnu žiaru, ktorá bola nad Slovenskom najintenzívnejšia za uplynulé desaťročia.

Polárna žiara sa ešte v nasledujúcich dňoch môže vyskytnúť, keďže na Slnku aj naďalej dochádza k slnečným erupciám a k výronom koronálnej hmoty. K tomu by malo dochádzať aj v nasledujúcich dňoch, no polárnu žiaru už od polovice budúceho týždňa nebudeme môcť pozorovať, keďže stabilné počasie na Slovensku skončí a našu oblasť čaká veľmi premenlivé, oblačné a upršané počasie. Postupne sa pridajú aj pomerne intenzívne búrky.

Od štvrtka lejak aj búrky

Až do stredy by sme na našom území mali zažívať prevažne stabilné a pokojné počasie. Ovplyvňovať nás totiž bude aj naďalej tlaková výš, ktorá k nám bude zasahovať z východnej Európy.

To sa však zmení v polovici týždňa, keďže tlaková výš sa stiahne a prestane mať vplyv na počasie v Európe. Do našej oblasti sa budú dostávať jednotlivé frontálne vlny, ktoré spoločne s brázdou nižšieho tlaku vzduchu prinesú daždivé a lokálne aj búrlivé počasie.

 

Nadchádzajúci víkend by mal na naše územie priniesť sychravé a zamračené počasie s dažďom. Vyskytovať sa síce budú aj búrky, no tie nebudú silné, budú lokálne a v oveľa väčšej miere sa bude vyskytovať lejak.

Neskôr bude teplo a vlhko

Posledná májová dekáda, teda obdobie od 20. 5. prinesie zmenu v tom, že nás čaká oveľa viac búrok.

Počasie totiž začne ovplyvňovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa bude nachádzať nad Stredozemným morom a nad južnou Európou. Táto tlaková níž zabezpečí v našej oblasti prúdenie teplejšieho, no zároveň vlhkého vzduchu od juhu.

Bude tak teplo a vlhko, a presne takéto podmienky sú doslova vynikajúce pre búrky. Teploty nebudú vysoké a pohybovať by sa mali len od +17 do +25 °C, no slnečné lúče sú už v tomto období silné a dočasné zmenšenie oblačnosti bude dostačujúce na výraznú labilizáciu teplej a vlhkej vzduchovej hmoty, z ktorej následne budú vznikať búrky.

 

Búrky budú nebezpečné

Búrky, ktoré sa v našej oblasti očakávajú, budú nebezpečné tým, že nebudú podporované dynamikou. Ak budú vznikať, tak budú pomerne stacionárne a pohybovať sa budú veľmi pomaly.

Tieto búrky môžu byť teda nebezpečné tým, že budú prinášať výdatné a dlhšie trvajúce zrážky, ktoré môžu priniesť lokálne povodne.

Počasie ešte prinesie tri veľmi pokojné a pomerne stabilné dni, a potom sa črtá výrazná zmena. Máj by mal pokračovať sychravým, upršaným a postupne aj búrlivým počasím. Vývoj počasie deň pod dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd