VYHLIADKA: Kedy príde sneženie a nastúpi zima? Takéto počasie nás čaká v novembri

VYHLIADKA: Kedy príde sneženie a nastúpi zima? Takéto počasie nás čaká v novembri
Peter Minárik

Končí sa nám ďalší jesenný mesiac a v strede týždňa nastúpi november. Pre november je známych niekoľko pranostík. Všetky sa týkajú prvého snehu, ktorý zvykne doraziť do nížin. Ako to vyzerá počas tohtoročného novembra a čo naznačujú aktuálne klimatologické modely?

Uplynulé mesiace boli v našej oblasti teplotne nadpriemerné. Teploty boli nezvyčajne vysoké, čo sme zaznamenali aj v uplynulých týždňoch, kedy sme na Slovensku zaznamenali dokonca výskyt tropickej noci, čo sa na konci októbra ešte nestalo. Respektíve, aby sme boli presnejší, zaznamenali sme najneskorší výskyt tropickej noci (noc s teplotou nad +20 °C) v histórii.

Nešlo však o ojedinelý výskyt mimoriadne teplých dní. Nadpriemerne teplý vzduch k nám prúdil po väčšinu októbra a je už isté, že aj október skončí na Slovensku ako mesiac teplotne nadpriemerný.

Čo nás však čaká v novembri? Zlomí sa už trend nadpriemerne teplého počasia a naplnia sa ,,katastrofické" predpovede, ktoré naznačujú v novembri rozpadnutie polárneho víru a príchod tuhej zimy? Pozreli sme sa na to, čo predikujú najaktuálnejšie výstupy modelov na mesiac november.

November bude zrážkovo nadpriemerný a premenlivý

Dlhodobé predpovede numerického modelu ECMWF naznačujú, že nás čaká podobný trend počasia, ako zažívame na našom území v uplynulých dňoch. Priamo nad našim územím sa strieda teplejšie prúdenie s chladnejším, pričom nad Alpami a nad Jadranom sa prehlbujú jednotlivé tlakové níže, ktoré postupujú do našej oblasti a prinášajú zrážky.

Takýto vývoj sa očakáva po väčšinu novembra, pričom najintenzívnejšie to bude v prvej novembrovej dekáde. Nad Alpami a širokou oblasťou Stredomoria sa tak budú prehlbovať jednotlivé tlakové níže, ktoré následne postúpia smerom do našej oblasti, kde prinesú veľa zrážok a veterné počasie.

Celá prvá polovica novembra by mala byť v Európe vďaka takejto situácii zrážkovo nadpriemerná, no po teplotnej stránke bude Európa rozdelená. Západná Európa a Alpy by mali zažiť teplotne podpriemernú prvú polovicu novembra. Jednotlivé tlakové níže, ktoré sa budú prehlbovať nad Stredomorím a postúpia do našej oblasti budú od severozápadu až severu vťahovať nad západnú polovicu Európy chladnejší vzduch, zatiaľ čo priamo naše územie a východná polovica Európy bude často vystavená teplejšiemu, juhozápadnému prúdeniu. Slovensko tak čaká búrlivá, veterná, zrážkovo nadpriemerná a teplá prvá polovica novembra. Kedy teda príde zima?

najvyšší teplotný kontrast sa očakáva v druhom novembrovom týždni. Západná Európa zažije teplotne podpriemerné počasie, naopak východná polovica Európy zažije nadpriemerne teplé dni, zdroj: ECMWF
najvyšší teplotný kontrast sa očakáva v druhom novembrovom týždni. Západná Európa zažije teplotne podpriemerné počasie, naopak východná polovica Európy zažije nadpriemerne teplé dni, zdroj: ECMWF

Sneh do nížin ešte zrejme nepríde

V prvú polovicu novembra je vysoko pravdepodobné, že sa väčšina obývaných oblastí Slovenska snehu nedočká a prevládať bude skôr upršanejší charakter počasia. Nádej na snehovú pokrývku v nižších polohách je až v druhej polovici novembra, no zároveň dodávame, že pravdepodobnosť, že príde prvý sneh do nížin v novembri je len okolo 30 %.

Čo sa týka druhej polovice novembra, tak podľa aktuálnych predikcií sa v našej oblasti nič zásadné nestane. Západná polovica Európy by sa z teplotne podpriemerného počasia mala dostať do teplotného priemeru, respektíve v určitých krajinách bude priemerná teplota veľmi slabo nad hranicou dlhodobého normálu. Na Slovensku sa však jednoznačne aj naďalej očakáva teplotne, ako aj zrážkovo nadpriemerné počasie.

Naďalej by teda počasie mali ovplyvňovať jednotlivé tlakové níže a frontálne vlny, ktoré prinesú upršané počasie, pričom snehové vločky sa zrejme objavia len na horách. Nádej na sneh v nížinách je však v nasledujúcich týždňoch.