VYHLIADKA na december. Zima odštartovala snežením a mrazmi. Vydrží zimné počasie až do VIANOC?

VYHLIADKA na december. Zima odštartovala snežením a mrazmi. Vydrží zimné počasie až do VIANOC?
Peter Minárik

December je prvým mesiacom meteorologickej zimy. Tá tohtoročná teda začala snehovou kalamitou, mrznúcim dažďom a pokračovať bude nízkymi teplotami. Čo nás však čaká ďalej?

Začiatok zimy sa niesol vo veľkom štýle. Hneď v prvý deň meteorologickej zimy, ktorým bol 1. december napadol v mnohých krajinách sneh a zažili prvú snehovú kalamitu. Sneženie zasiahlo aj naše územie, pričom na severe nám už leží niekoľko desiatok centimetrov snehu.

Po vlne sneženia sa teraz ochladzuje a naše územie čakajú tuhé mrazy. Nasledujúce dni budú mrazivé s teplotami počas dňa pod nulou. V noci prituhne výraznejšie a teploty budú v dolinách a v kotlinách klesať dokonca k -20 °C.

Čo nás však čaká nadchádzajúce dni? Bude december zimným mesiacom a príde sneženie, či sa sneh roztopí aj na severe? 

Začiatok decembra bude chladný a zasnežený

Podľa prognózy numerického modelu ECMWF sa prvá dekáda decembra bude v strednej a vo východnej Európe niesť v chladnom duchu. Priemerná teplota bude o 3 až 5 °C nižšia ako je dlhodobý teplotný priemer. Nadpriemerne teplo by malo byť len na Pyrenejskom polostrove a vo Francúzsku.

teplotné anomálie v prvú decembrovú dekádu, zdroj: ECMWF
teplotné anomálie v prvú decembrovú dekádu, zdroj: ECMWF

Z hľadiska zrážok by prvá dekáda, teda obdobie do 10. decembra mala byť zrážkovo priemerná až slabo zrážkovo nadpriemerná. V zrozumiteľnejšej reči nás tak nadchádzajúce dni čakajú skôr v zimnom duchu. Teploty by mali byť zimné a sneh sa bude topiť len v nížinách.

Na začiatok decembra je typické, že ak aj v nížinách napadne sneh, tak sa pomerne rýchlo roztopí. Na severe a na horách by sa však snehová pokrývka mala zvýrazňovať a snehu bude čoraz viac. Najbližšia vlna sneženia nás čaká už túto stredu.

Predvianočné obdobie na úrovni normálu

Na druhú decembrovú dekádu predpovedajú numerické modely na našom území naďalej teplotne priemerné až slabo podpriemerné teploty. Po zrážkovej stránke by malo byť počasie zrážkovo slabo nadpriemerné.

Vyzerá to teda tak, že aj pár dní pred Vianocami nás zrejme čakajú vpády chladného vzduchu, ktoré by opäť mohli priniesť snehové zrážky do nížin.

Vianočné oteplenie by mohlo byť aj tento rok

Už býva pomerne zvykom, že okolo Vianoc nás čaká vianočné oteplenie. Aktuálne predpovede naznačujú, že v posledné decembrové dni sa v celej Európe očakáva teplotne nadpriemerné počasie. Konkrétne v našej oblasti by mala byť priemerná teplota o 1 až 3 °C vyššie ako je normál.

teplotné anomálie na konci roka
teplotné anomálie na konci roka

Takýto charakter počasia naznačuje, že cez Vianoce by malo dôjsť k otepleniu. Zimné počasie je na väčšine územia na záver roka takmer vylúčené.

December prinesie zimné počasie

V sumáre môžeme povedať to, že najchladnejšie obdobie nás čaká na začiatku decembra, čiže práve teraz. Nadchádzajúce dni prinesú nočné teploty, ktoré budú klesať k -20 °C a počas dňa nás čakajú celodenné mrazy. Chladnejšie počasie sa teda očakáva najmä počas prvej a čiastočne aj druhej dekády, kedy k nám zavítajú jednotlivé vpády chladného vzduchu.

Naopak, posledná decembrová dekáda by mala byť v teplejšom duchu. Snehová pokrývka má teda možnosť sa udržať na severe až do Vianoc, naopak v nížinách sa bude snehová pokrývka topiť, avšak sneh sa niekoľkokrát dočasne objaví. V závere roka by sa mohla snehová pokrývka topiť výraznejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd