VYHLIADKA počasia na apríl: Aprílové počasie bude mimoriadne zaujímavé

VYHLIADKA počasia na apríl: Aprílové počasie bude mimoriadne zaujímavé
Peter Minárik

Končí nám marec a prichádza apríl, ktorý by podľa vyhliadky počasia mal byť mimoriadne zaujímavý. Predpoveď naznačuje, že najmä začiatok apríla bude veľmi teplý a zároveň veľmi premenlivý, čo naznačuje možnosť častých búrok.

Už niekoľko mesiacov po sebe je to stále o tom istom. Každý jeden mesiac je teplotne nadpriemerný a takmer každý mesiac láme aj nejaké rekordy. Február 2024 na našom území bol dokonca mimoriadne extrémny. Na Slovensku bola mesačná teplotná odchýlka najvyššia z celého sveta. Môžeme teda povedať, že práve na našom územím bol február najteplejší v porovnaní s normálom.

Končí nám marec a rozhodne ani tento mesiac nebude studený. Zavítali k nám síce mrazy, no tie priemernú teplotu neznížili. Obzvlášť teplý je záver marca. Včera sme na východnom Slovensku zaznamenali historicky najteplejšie marcové dni od začiatku meteorologických meraní a pravdepodobne dnes bude tento rekord opäť prekonaný.

Blíži sa apríl a klimatologické modely nám avizujú, čo nás asi tak čaká. Isté je, že ani tohtoročný apríl nebude stabilný, ba naopak. Bude veľmi premenlivý a zrejme opäť teplý.

 

Apríl prinesie zrejme veľa búrok a zrážok

Apríl je povestný tým, že sa pomerne často mení počasie. Numerické modely avizujú, že aj tohtoročný apríl by mal byť premenlivý a zrejme bohatý na početné zrážky.

Takmer všetky aprílové týždne by mali byť na našom území zrážkovo nadnormálne a obzvlášť zrážkovo nadnormálna bude prvá polovica apríla. Prvý a druhý aprílový týždeň by mal na naše územie priniesť o 10 až 30 % viac zrážok, ako je dlhodobý normál.

očakávané zrážkové anomálie
očakávané zrážkové anomálie

Pri zohľadnení toho, že apríl by mal byť teplotne nadpriemerný, to vyzerá tak, že nás čakajú početné prehánky a búrky.

Apríl bude aj teplotne nadpriemerný

Nasledujúci mesiac by nemal byť len zrážkovo nadpriemerný, ale aj teplotne nadpriemerný, a to počas všetkých aprílových týždňov.

teplotné anomálie počas nadchádzajúcich týždňov
teplotné anomálie počas nadchádzajúcich týždňov
 

Najabnormálnejší by mal byť začiatok apríla, kedy by priemerná teplota mala byť o 3 až 6 °C vyššia, ako je dlhodobý teplotný normál.

V ďalších aprílových týždňoch by mala byť teplotná odchýlka nižšia, no stále bude veľmi teplo.

 

Ako teda vidieť, predovšetkým prvá polovica apríla by mala byť teplotne aj zrážkovo veľmi abnormálna. S blížiacim sa koncom mesiac by mali byť odchýlky menšie. Vyzerá to teda tak, že apríl na Slovensko prinesie veľmi premenlivé počasie a nuda nás rozhodne nečaká.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd