Vyhliadka počasia na LETO 2023 vás nepoteší. Počasie bude veľmi nepríjemné

Vyhliadka počasia na LETO 2023 vás nepoteší. Počasie bude veľmi nepríjemné
Peter Minárik

Cez víkend začínajú prázdniny a obdobie dovoleniek. Meteorologické vyhliadky na leto nie sú príliš optimistické. Predikujú, že horúčavy nebudú dlho trvať a čaká nás vlna pomerne nebezpečného počasia. 

Predpovedať ako bude o týždeň alebo o mesiac je samozrejme nezmysel a z hľadiska fyziky atmosféry ani nemožné. Predpovedať počasia je možné s vysokou presnosťou len na niekoľko dní vopred.

Čo však vieme už dnes predikovať je vývoj počasia, respektíve jeho priebeh ako celok za určité časové obdobie. Nepovieme vám ako bude 25. júla 2023, ale povieme vám aký charakter počasia sa čaká nadchádzajúce prázdniny a počas letnej sezóny.

Teploty väčšinou do +30 °C

Aktuálne dlhodobé predpovede numerického modelu ECMWF očakávajú, že na Slovensku by malo počas tohto leta panovať teplotne priemerné počasie.

Priemerná teplota by v porovnaní s dlhodobým normálom mala byť viac menej podobná. Nadchádzajúce týždne by mali byť teplé predovšetkým v severnej, a v západnej Európe.

Francúzsko, či Španielsko budú zažívať suché dni aj so štyridsiatkami a tridsiatky hrozia na Britských ostrovoch, či v Škandinávii. Prevládať by totiž malo juhozápadné prúdenie, ktoré prinesie veľmi teplé počasie.

Naše územie a oblasť Balkánu, či východnej Európy by mala zažívať skôr teplotne priemerné leto s maximálnymi teplotami od +25 do +30 °C. Pokorenie tropickej hranice +30 °C sa síce očakáva, no toto leto sa neočakáva nejaká šnúra silných horúčav s teplotami nad +35 °C.

Bude veľa búrok

Z hľadiska teplôt sa teda očakáva skôr teplotne priemerné leto, no pri pohľade na zrážky to vyzerá, že nás čaká zrážkovo nadpriemerné leto.

Z takejto charakteristiky vyplýva, že počas tohto leta a obzvlášť v júli nás čakajú početné búrkové dní a práve búrky prinesú spomínané zrážky, ktorých tak bude viac ako bývalo po minulé letá.

Nášmu územiu tak nehrozí situácia z minulého roka, kedy mnohé oblasti sužovalo sucho, ktoré bolo také extrémne, že vysychali vodné zdroje. Tohtoročné letné prázdniny by mali byť ako tak teplé, no ohrozovať nás budú početné búrky, ktoré môžu prinášať prívalové povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd