VYHLIADKA: Počasie do Vianoc bude premenlivé. Pozrite si, čo nás čaká

VYHLIADKA: Počasie do Vianoc bude premenlivé. Pozrite si, čo nás čaká
Peter Minárik

Numerické predpovedné modely avizujú, že počasie do Vianoc bude na Slovensku veľmi premenlivé. Dokonca nás čaká ešte nejaký ten vpád chladného vzduchu, no vydrží sneh až do Vianoc?

Do začiatku vianočných sviatkov nám zostáva už menej ako dva týždne a práve teraz nastupuje teplejšie počasie, ktoré naviac bude aj pomerne upršané.

Vysoké teploty a kvapalné zrážky roztápajú snehovú pokrývku, ktorá na našom území napadla v uplynulých dňoch a vyzerá to tak, že sa snehová pokrývka aj z mnohých polôh nasledujúce dni definitívne vytratí.

Čo nás však čaká až do Vianoc? Očakáva sa ešte vpád chladného vzduchu a užijeme si zasneženú, predvianočnú atmosféru?

Nasledujúce dni budú teplé

Naše územie je aktuálne vystavené pomerne silnému a teplému západnému prúdeniu z Atlantiku, v ktorom budú do našej oblasti postupovať jednotlivé frontálne vlny.

Prvá vlna nás ovplyvňuje teraz, no aj nadchádzajúce dni budú oblačné a sychravé. Mierne ochladenie prinesie blížiaci sa víkend. Na celé územie sa v noci vrátia mrazy a v najchladnejších severných okresoch môže mrznúť aj počas dňa.

V sobotu dokonca nie sú na severe vylúčené ani snehové zrážky, no toto ochladenie bude mať krátke trvanie a už na začiatku ďalšieho týždňa sa oteplí a to už bude vianočný týždeň.

Na Vianoce môže byť stále bielo

Vývoj na nadchádzajúce dni je pomerne jednoznačný. Cez víkend sa ochladí, a to najmä na severe, no na začiatku budúceho týždňa sa oteplí. Vývoj na nasledujúce dni je však zaťažený veľkou neistotou, čo naznačuje aj ansámbel modelu ECMWF. Rozptyl očakávanej teploty pre Bratislavu je v budúcom týždni aj viac ako 5 °C. Napríklad v Bratislave môže byť budúci utorok +9 °C, ale aj +2 °C.

ansámbel pre Bratislavu, zdroj: ECMWF
ansámbel pre Bratislavu, zdroj: ECMWF

O niečo menší rozptyl je pre severné regióny Slovenska. Ansámbel pre Poprad naznačuje dennú teplotu slabo nad bodom mrazu.

ansámbel pre Poprad, zdroj: ECMWF
ansámbel pre Poprad, zdroj: ECMWF

Pár dní pred Vianocami je aktuálne vyššia pravdepodobnosť teplejšieho a upršanejšieho počasia ako mrazivého a zasneženého počasia. Zasnežené Vianoce sú oveľa viac pravdepodobnejšie na severe Slovenska, no v nížinách to nateraz vôbec nevyzerá na mrazivé a biele Vianoce.

Predpoveď počasia je však zaťažená stále veľkou neistotou a pomerne jasno v tom budeme mať na konci tohto víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd