VYHLIADKA: Počasie na JÚN 2023. Čo nás čaká v prvý letný mesiac?

VYHLIADKA: Počasie na JÚN 2023. Čo nás čaká v prvý letný mesiac?
Peter Minárik

Leto sa nezadržateľne blíži. Už zajtra nás čaká prvý letný deň a s ním dorazí aj letné počasie. Udrží sa však takýto charakter počasia? Čo nás čaká počas mesiaca jún? Vyhliadka vývoja je jasná.

Apríl 2023 bol na našom území jeden z najchladnejších v histórii meteorologických meraní a v podobnom duchu zostane aj máj.

Predovšetkým prvá májová polovica bola na našom území chladná a poriadne upršaná. V niektorých oblastiach sa dokonca vyskytli aj povodne.

Teraz však štartuje obdobie meteorologického leta a spolu s tým príde aj letné počasie.

Na začiatku júna stabilnejšie

Prvé júnové dni odštartujú stabilnejším počasím. Riadiacim útvarom nielen u nás, ale aj v mnohých štátoch Európy bude rozsiahla tlaková výš. Tá bude ovplyvňovať počasie minimálne do konca tohto týždňa. Stabilnejšie počasie naruší len piatok, kedy sa na východe môžu objaviť aj búrky.

Budúci týždeň, teda obdobie od 5.6. do 12.6. by sa malo niesť prevažne v stabilnejšom duchu počasia. Počas dňa nás čaká jasné až polooblačné počasie, no v druhej polovici budúceho týždňa sa očakávajú početnejšie prehánky a búrky. Zrážok však bude pomerne málo.

Budúci týždeň by mal priniesť teploty, ktoré sa budú pohybovať na letných hodnotách, no tropickú hranicu +30 °C pokoria teploty len výnimočne. Prehánky a búrky budú na našom území pribúdať s blížiacou sa polovicou júna.

V strede mesiaca viac búrok

V období od 12.6. do 19.6. počítajú numerické modely na našom území s teplotne priemerným počasím, no to by malo byť zrážkovo nadpriemerné a to nielen u nás, ale aj v celom Stredomorí a na Balkáne.

Takýto vývoj značí, že v polovici mesiaca nás čakajú početné prehánky a búrky, ktoré by mohli byť aj intenzívnejšie. Tridsiatky sa očakávajú opäť skôr výnimočne, no ich vyššia pravdepodobnosť je od 15.6. do 19.6.

Záver mesiaca teplejší

Od 20.6. až do začiatku júla sa očakáva počasie, ktoré by malo byť teplotne priemerné až slabo teplotne nadpriemerné a zároveň zrážkovo slabo nadpriemerné.

Podľa všetkého by teda v závere júna mali byť častejšie tridsiatky a to aj mimo južných regiónov Slovenska, no spolu s teplejším počasím nás čaká oveľa viac búrok.

Vyhliadka počasia na jún teda naznačuje, že nás nečakajú extrémne horúčavy. Ak sa vyskytnú tridsiatky, tak zrejme len v najteplejších regiónoch Slovenska, pričom teplejšie bude v závere júna.

Z hľadiska búrok by mal byť jún na začiatku mesiaca pomerne pokojný, no v strede mesiaca začnú byť búrky pravidelné a prakticky na dennom poriadku. V polovici mesiaca hrozia aj daždivejšie dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd