VYHLIADKA: Príde túto zimu doba ľadová? Udrú čoskoro tuhé mrazy? Takto to vyzerá

VYHLIADKA: Príde túto zimu doba ľadová? Udrú čoskoro tuhé mrazy? Takto to vyzerá
Peter Minárik

Každý jeden rok čítame v médiách o katastrofickej zime, ktorá nás čaká. Minulý rok to mala byť 100-ročná zima, tento rok má vraj prísť doba ľadová a má sa to udiať už v polovici novembra. Aká je teda realita a čo nás naozaj čaká?

Niekoľko týždňov pred zimou sú vždy bombastické správy o tom, aká ukrutne studená zima nás čaká. Vždy si redaktori, ktorí sa tejto téme nikdy nevenovali, nájdu „nejakého odborníka“, raz z Japonska, potom zasa z USA alebo z Británie, na ktorého sa odvolajú.

Minulý rok to mala byť 100-ročná zima, ktorá sa však akosi nekonala, a vraj už čoskoro sa má rozpadnúť polárny vír a od polovice novembra má doraziť poriadne tuhá zima.

Tento rok je však v čomsi iný. Doteraz takéto správy pomerne rýchlo vyšumeli, ale nedávno sme mali parlamentné voľby, ktoré priniesli kadejaké výroky spochybňujúce globálne otepľovanie, a dokonca aj nádejní kandidáti na ministrov tvrdia, že to, že globálne oteplenie je nezmysel, uvidíme už o pár týždňov. Konkrétne, že do pol roka príde doba ľadová. Populistické výroky sú možno pre niektorých voličov zaujímavé, no meteorológovia a klimatológovia pracujú s reálnymi dátami a tie to vidia trošku inak.

Tohtoročná zima bude teplá

Predpoveď na nadchádzajúcu periódu je vždy zaujímavá a nejaké odhady vám poskytujeme aj my, no vždy vychádzame z nejakých dát a nie, ľudovo povedané, z brucha alebo z krčmových rečí. Toto leto sme priniesli správu o tom, čo sa v skutočnosti očakáva vzhľadom na určité atmosferické faktory a prúdenia. Klimatologické vyhliadky jednoznačne vyvracajú fámy o dobe ľadovej.

Nevieme, z čoho podaktorí vychádzajú, no aj v lete to vyzeralo tak, že tohtoročná jeseň aj zima bude po teplotnej stránke nadpriemerne teplá a zrážkovo priemerná až slabo zrážkovo nadnormálna.

Jeseň je už vo svojej polovici a predpovede zo začiatku leta o tom, že jeseň bude nadpriemerne teplá, sa potvrdzujú. Ako to teda z aktuálneho pohľadu vyzerá v zime?

Zima nič výrazné neprinesie

K dispozícii máme napríklad aktuálny model CFSv2, ktorý jednoznačne predpokladá, že každý nasledujúci mesiac bude teplotne nadpriemerný. Priemerná teplota v našej oblasti by mala byť o 1 až 2 °C vyššia, ako je dlhodobý teplotný normál.

Ak sa pozrieme na o čosi presnejší model ECMWF, tak ten zimu ako celok, teda od decembra až do februára, predikuje taktiež teplotne nadpriemernú. Po zrážkovej stránke by mala byť zima priemerná až slabo zrážkovo nadpriemerná.

Ako teda vidieť z aktuálnych predikcií, tak absolútne nič nenaznačuje, že túto zimu by sa malo udiať niečo výnimočné. Žiadna katastrofa hraničiaca s dobou ľadovou sa konať nebude. Vpády chladnejšieho vzduchu od severu sú bežné a, samozrejme, sa vyskytnú aj túto zimu, avšak nepôjde o žiadne dlhodobé mrazivé počasie. Tento rok je totiž v znamení fenoménu El Niño.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd