VYHLIADKA: Prídu ešte mrazy a sneženie? Toto nás čaká do konca zimy

VYHLIADKA: Prídu ešte mrazy a sneženie? Toto nás čaká do konca zimy
Peter Minárik

Zima sa prehupla do svojej druhej polovice, ktorá zatiaľ začína s teplým počasím a s veľmi slabou snehovou pokrývkou. Zmení sa počas nadchádzajúcich týždňov počasie a napadne množstvo snehu aj v nížinách? Takto vyzerá aktuálna vyhliadka počasia do konca zimy.

Zima začala v našej oblasti priaznivo. Začiatok decembra so sebou priniesol vlnu chladných dní, ktorá sa stupňovala a vyvrcholila snehovou kalamitou tesne pred Vianocami. Aj na západnom Slovensku napadlo množstvo snehu a so zimou to vyzeralo dosť dobre.

Vianoce však priniesli intenzívne vianočné oteplenie. Oteplenie bolo také výrazné, že sa snehová pokrývka roztopila a dokonca vyvolala aj povodne. Vianočné sviatky a obdobie až do Troch kráľov bolo nadpriemerne teplé. Teploty dokonca lámali rekordy.

Ochladenie prišlo až po Troch kráľoch a do našej oblasti sa prepadol chladný vzduch, ktorý k nám prúdi aj teraz. Nad naše územie síce prúdi studený vzduch a aktuálne teploty sú na úrovni dlhodobého normálu, no problém je, že snehová pokrývka je veľmi malá a to aj na horách. Mnohé strediská by bez umelého zasnežovania nemohli fungovať.

Výška snehovej pokrývky je v horách počas zimy mimoriadne dôležitá, nakoľko ovplyvňuje vlahu počas jarných mesiacov a na začiatku zimy. Zmení sa v nadchádzajúcich týždňoch počasie a príde ku nám množstvo snehu?

Zima zatiaľ nepoteší

Meteorologická zima na našom území oficiálne končí na konci februára, a tak sa zima už prehupla do svojej druhej polovice. Podľa dlhodobých vyhliadok nás rozhodne nečaká stabilné, či už teplé alebo naopak, studené počasie. Počasie bude ako na hojdačke a na súvislú zimu to rozhodne nevyzerá.

Pred nami máme veľmi búrlivý záver januára. Počasie v Európe bude pod vplyvom rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu nad južnou Európou. Zároveň však cez Severné a Baltské more budú postupovať jednotlivé tlakové níže, ktoré budú otvárať na našom území chladnejšie prúdenie. Do konca januára sa tak bude striedať veľmi teplé počasie so studeným a to ovplyvní aj zrážky, ktorých skupenstvo sa bude meniť.

Čo nás čaká pomerne pekne vidieť aj na predpovedi počasia na nasledujúci týždeň. V pondelok ešte bude na väčšine územia mrznúť, no už v stredu môže byť na západnom Slovensku takmer +15 °C. Ku koncu týždňa sa však zasa ochladí a vráti sa zimné počasie. Nebezpečné budú aj zrážky. Sneženie bude striedať dážď a táto zmena so sebou prinesie aj nebezpečné mrznúce zrážky. Záver januára by mal byť v Európe výrazne teplotne nadpriemerný.

Teplá bude aj prvá polovica februára

Vyhliadka numerického modelu ECMWF naznačuje, že priemerná teplota bude nad hranicou dlhodobého normálu aj na začiatku februára. Zároveň sa očakáva, že prvá polovica februára bude zrážkovo podpriemerná. Znamená to teda to, že snehu sa v nižších polohách naďalej príliš nedočkáme a denné teploty budú stúpať nad bod mrazu.

Zmena sa črtá až v druhej polovici februára a teda v závere zimy. Modely naznačujú, že obdobie ako celok bude zrážkovo priemerné a teplotne normálne až slabo podnormálne. Očakáva sa aj ďalší potencionálny rozpad polárneho víru, ktorý by do našej oblasti mohol priniesť vpád chladného vzduchu.

Aby sme teda zhrnuli to čo nás čaká:

  • do konca januára bude priemerná teplota o 3 až 6 °C vyššia a čakajú nás daždivé dni
  • prvá polovica februára bude o 1 až 3 °C teplejšia ako je dlhodobý priemer. Vpády chladného vzduchu so snežením sú možné, ale sneh nebude mať dlhú trvácnosť.
  • druhá polovica februrára bude teplotne priemerná až slabo podpriemerná. Očakáva sa sneženie aj v nížinách s vyššou nádielkou na našich horách.

Každopádne tohtoročná zima by už nemala priniesť niečo nečakané. Ak teda očakávate nejaké snehové kalamity, či extrémne mrazy, tak počasie vás sklame.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd